Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Srbijanski portali optužuju Tursku za naoružavanje kosovskih Albanaca, objavljuju novosti

Kosovske sigurnosne snage (KSF) (Foto: Twitter)

Srbijanski portal novosti.rs objavio je zanimljiv članak u kojem optužuje Tursku da, u saradnji sa ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine kao posrednikom, priprema veliku isporuku od čak 30 različitih vrsta oružja za kosovske snage


Portal novosti.rs se poziva na izvore srbijanskih obavještajaca, koji su navodno, istražujući dokumentaciju o nabavkama naoružanja u regiji, “zapazile” veliku pošiljku naoružanja, čiji je kupac Turska, navodeći kako ovo staro oružje danas nije relevatno za bilo koju profesionalnu vojsku, te kako će biti isporučeno drugim “neregularnim” snagama alaudirajući na kosovske snage.

Dalje se navodi kako ova pošiljka uključuje 30 tipova naoružanja, uključujući mitraljeze i teške mitraljeze, ručne raketne bacače, automatske puške, protivtenkovske mine, šatore i drugu vojnu opremu. Sadržaj ove navodne isporuke dalje uključuje višecjevni lanser “kaćuša”, protivavionski top sovjetske proizvodnje ZPU-1, kalibra 14 milimetara, kao i američki mitraljez “broving” 12,7 milimetara ili ruski teški mitraljez DSHK.

Novosti.rs dalje navodi da međunarodna mreža iz Sarajeva ugovara i izuzetno veliku količinu municije za naoružanje. Na spisku do koga su navodno došli srpski obavještajci se navodno nalazi 6.000 minobacačkih mina, 1,5 miliona protivavionskih zrna, od 500 do 1.500 raketa, zavisno od tipa ručnih bacača, kao i 150.000 projektila za podcjevne raketne bacače za automatske puške “kalašnjikov” AK-74.

U informacijama koje su objavile novosti.rs nije najjasnije o čijem se naoružanju radi, iako se ministarstvo odbrane BiH navodi kao posrednik i pod pretpostavkom vlasnik oružja. Koliko je ovaj scenarij realan teško je ocijeniti, jer Turska ovo oružje, ukoliko ga zaista kupi, možda planira isporučiti u Libiju, Somaliju ili druga aktivna žarišta u kojima direktno ili indirektno sudjeluje, ili ima interese. Međutim, Kosovo je zadnjih mjeseci najavilo nove nabavke naprednih oklopnih vozila od Turske, kao i dronove vojne klase.

Vojni savez tokom devedesetih godina između Turske i Albanije također je bio usmjeren protiv Srbije, u slučaju da se rat oko Kosova proširi na širu regiju. U januaru ove godine, albanski premijer Rama i predsjednik Erdogan potpisali su sporazum o uspostavljanju Visokog vijeća za stratešku saradnju i jačanju odnosa između dvije države na nivou strateškog partnerstva. Potpisani su i drugi sporazumi koji se odnose na ekonomiju, obrazovanje, turizam, zdravstvo, i posebno vojsku.

Prema informacijama koju je objavila Anadolu Agency, potpisani su sporazumi i protokoli o finansijskoj pomoći s ciljem restrukturiranja albanskih oružanih snaga. Sve ovo ukazuje na rastuću ulogu Turske u regionu Balkana, dok se u budućnosti predviđaju nova povlačenja američkih snaga iz regije, i njihov fokus na Pacifik.

Iz priloženog je vidljivo da se Albanija i Kosovo, proširujući bilateralnu i sigurnosnu saradnju sa Turskom, pripremaju za ovaj eventualni scenarij.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021