Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Špijunska baza Izraela-UAE na jemenskom otoku Sokotri cilja Iran, Kinu i Pakistan

Pakistanski premijer Imran Khan i iranski predsjednik Hassan Rouhani u Teheranu

UAE i Izrael rade na uspostavljanju špijunske baze na jemenskom otoku Sokotra, čija su meta Iran, Kina i Pakistan

Stvaranje izraelsko-emiratske baze za prikupljanje obavještajnih podataka na jemenskom otoku Sokotra ima za cilj praćenje Irana, Kine i Pakistana, prema mišljenju političkih i strateških stručnjaka.

JForum, službena web stranica francuske židovske zajednice u Parizu, ranije je otkrila da Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Izrael rade na uspostavljanju špijunske baze na Sokotri.

“Ova izraelsko-emiratska špijunska baza ima za cilj praćenje iranskih aktivnosti u Adenskom zaljevu i suzbijanje veza Teherana s pobunjenicima Huti”, rekao je Ibrahim Fraihat, profesor međunarodnog rješavanja sukoba na Institutu za postdiplomske studije u Dohi, za agenciju Anadolija.

Sokotra je pozicionirana blizu strateškog moreuza Bab al-Mandab, kao glavna pomorska ruta koja povezuje Crveno more s Adenskim zaljevom i Arapskim morem.

UAE su na strateškom otoku rasporedili stotine vojnika od maja 2018. godine, što je dovelo do raskola s jemenskom vladom, koja odbija prihvatiti raspoređivanje stranih vojnika.

“Stvaranje ove baze dodatni je pokazatelj da je emiratsko-izraelski sporazum namijenjen stvaranju čvrstog saveza između dviju zemlje, a ne samo normalizaciji odnosa”, rekao je Fraihat.

13. augusta ove godine, UAE i Izrael najavili su sporazum uz posredovanje SAD-a o normalizaciji njihovih odnosa, uključujući obostrano otvaranje ambasada na međusobnom teritoriju.

Palestinska uprava i frakcije otpora osudile su sporazum između UAE i Izraela, rekavši da on ne koristi rješavanju palestinskog pitanja i da ignorira prava Palestinaca.

Fraihat vjeruje da će izraelsko-emiratska špijunska baza također pomoći da kineske ekonomske aktivnosti budu pod nadzorom.

“Ova baza može pružiti kritične sigurnosne usluge SAD-u u vezi s kineskom ekonomskom aktivnošću, posebno u trgovini s Evropom”, rekao je Fraihat, pozivajući se na napetosti između američkog predsjednika Donalda Trumpa s Pekingom.

“Trump je uključen u trgovinski rat s Kinom i mora nadgledati kineske komercijalne aktivnosti”, dodao je.

Iran je već opkoljen

Sayed Mohammad Marandi, politički analitičar i profesor sa univerziteta u Teheranu, rekao je da je Iran već okružen mnogim američkim vojnim bazama u regiji.

“Izrael nema sposobnost napada na Iran čak i ako imaju zajedničku vojnu bazu s UAE u Jemenu”, rekao je za agenciju Anadolu.

Marandi tvrdi da su Iranci sretni kad vide da su bilateralni odnosi između UAE i Izraela postali javni nakon dugo godina “tajne saradnje”.

“UAE znaju da njihov dogovor s Izraelom šteti njihovom imidžu u regiji, ali Trump ih na to prisiljava, nastojeći da ih iskoristi u predsjedničkoj utrci u novembru”, rekao je Marandi.

Meta špijunske baze je i Pakistan

Indijski analitičar Haidar Abbas vjeruje da će špijunska baza također biti korištena za praćenje Pakistana.

“Od sada i nadalje, otok Sokotra neće pripadati ni Hutima, niti Emiratima i Jemenu, već njegova potpuna suverenost pripada Izraelu, što znači SAD-u”, rekao je u članku objavljenom u indijskom portalu countercurrents.org.

“Ako se dogodi bilo kakva sabotaža u Gwadaru, tada bi Pakistan i Kina jednako krivile Izrael i države Zaljeva, stoga će odnosi Pakistana sa zaljevskim zemljama biti zauvijek zategnuti.”

Južna Azija

Profesor Syed Qandil Abbas sa univerziteta Azam u Islamabadu smatra da će sporazum imati izravan uticaj na Bliski istok, ali neizravno može uticati i na Južnu Aziju i druge regije.

“Ako se pojavi trokut Indija-UAE-Izrael, to će promijeniti i regionalnu dinamiku Južne Azije”, rekao je za agenciju Anadolija.

“Suprotstavljanje Iranu mogao bi biti jedan od glavnih ciljeva”, zaključio je Abbas.

Zajedničko ulaganje UAE i Izraela u Sokotri je pokušaj praćenja iranskog pomorskog kretanja u regiji, kao i praćenje morskog i zračnog kretanja u južnoj regiji Crvenog mora, dodao je Syed Qandil Abbas.

„Pakistanska vanjska politika tradicionalno je usmjerena na Indiju, a Pakistan se već suočava s kritičnim posljedicama strateško-partnerskog partnerstva Izraela i Indije. Izraelska vojna oprema i njezini komandosi već su prisutni u okupiranom Kašmiru ”, rekao je Abbas.

Abbas je rekao da ova situacija izaziva “ozbiljnu zabrinutost” u Pakistanu.

“Ako dogovor između Izraela i UAE uključuje i Indiju, ovaj trokut može predstavljati ozbiljnu prijetnju Pakistanu – jedinoj nuklearnoj državi u muslimanskom svijetu”, rekao je.

“Slično tome, može ugroziti mir i sigurnost u cijeloj južnoj Aziji i na Bliskom istoku,” dodao je profesor Abbas.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021