Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Sirijska opozicija osujetila pokušaj infiltracije Assadovog režima i ruskih snaga na jugu Idliba

Vojnici Sirijske nacionalne vojske (SNA), koje podržava Turska, sudjeluju u vojnoj vježbi u Ghandouri, u selu sjeveroistočno od Halepa, u Siriji, 14. januara 2021. (Fotografija: AFP)

Sirijska nacionalna armija (SNA) u četvrtak je osujetila pokušaj infiltracije snaga Asadovog režima i ruskih snaga na prvim linijama fronta, na jugu regije Idlib

Asadove i ruske snage su kasno u noć izvele operaciju infiltracije u selu Hama, prema izvorima iz SNA.

SNA je odgovorila na infiltraciju lansirajući artiljeriju i rakete na režimske položaje u selu Fattira, blizu sela Hama.

Režimske snage pretrpjele su velike gubitke i bile su prisiljene na povlačenje nakon odmazde SNA. Izvori su dodali da su neki ruski vojnici također ranjeni.

Ruske snage pokušale su sličan napad 11. januara, koristeći bespilotne letjelice (UAV) i navođenu municiju, kažu izvori.

U maju 2017. godine Turska, Rusija i Iran su u pregovorima održanim u glavnom gradu Kazahstana, poznatim i kao Astanski proces, odredile četiri zone deeskalacije.

Zone su određene u Idlibu, regijama Latakia, Hama i Halep, sjevernim dijelovima provincije Homs i regiji Istočne Ghoute blizu Damaska.

Međutim, režim i teroristi koje podržava Iran zauzeli su tri od četiri regije i krenuli prema Idlibu. Pregovori između Ankare i Moskve održani su u ruskom Sočiju u Rusiji radi konsolidacije sporazuma o prekidu vatre.

Ali, režimske snage pokrenule su vojne operacije zauzimanja cijele regije u maju 2019. godine, zauzevši nekoliko velikih stambenih područja unutar zone deeskalacije Idliba.

5. marta 2020. godine Turska i Rusija održale su razgovore u Moskvi i postigle novi sporazum. Prekid vatre, koji su režimske snage od tada povremeno kršile, uglavnom nije prekršen u većem obimu.

Od 2017. godine, gotovo 2 miliona civila prisiljeno je migrirati u regije blizu turske granice zbog napada režimskih snaga i ruske vojske.

Izvor: Dailysabah

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021