Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Saudijska Arabija, UAE i Egipat započinju zajedničke vojne vježbe sa Grčkom

Saudijski F-15SA u grčkoj zračnoj bazi Souda (FOTO: Twitter)

Kao i prošle godine, arapski blok predvođen Saudijskom Arabijom, UAE i Egiptom sudjeluje u vojnim vježbama u istočnom Mediteranu, koje se smatraju usmjerenim protiv Ankare.


Saudijska i emiratska vojska dopremile su svoje snage u Grčku kako bi započele zajedničke vježbe s grčkim i egipatskim oružanim snagama, što su ocijenili kao nastavak saradnje između savezničkih država.

Padobranci saudijske kopnene vojske i specijalne snage stigli su jučer u zračnu bazu Elefsina sjeverozapadno od grčke prijestolnice Atine, a dočekao ih je pukovnik emiratske vojske Khaled Abdullah Al-Olayan.

Šest saudijskih F-15SA koji su ove godine sudjelovali u vojnim vježbama na grčkom otoku Kreti (FOTO: Twitter)

Prema saopćenju saudijskog ministarstva odbrane, zajednička vježba se provodi kako bi se unaprijedila vojna saradnja između prijateljskih i bratskih zemalja, razmijenila obuka i iskustvo te povećao nivo borbene spremnosti kako bi se suočili s izazovima u regiji.

Nisu dati detalji o tome koji su to regionalni izazovi, ali zajednička vježba dolazi usred ponovnih tenzija između Turske i zaljevskih arapskih država, zajedno s Grčkom.

Uprkos pokušajima Turske da popravi svoje odnose s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Saudijskom Arabijom i Egiptom, činilo se da su ti napori bili uzaludni nedavno kada je Arapska liga optužila Tursku za miješanje u unutrašnja arapska pitanja.

Navedene države zajednički koordiniraju svoju politiku protiv Ankare. Saudijska Arabija nedavno je sudjelovala u nezvaničnom bojkotu turskih proizvoda, UAE su pružile finansijsku podršku Asadovom režimu u Siriji, organizujući istovremeno transport sudanskih milicija u Libiju kako bi se borile na strani pučističkog generala Halife Haftara.

Grčka je posljednjih godina počela masovno militarizirati ostrva, raspoređena nedaleko od turske obale, dok je Egipat nastojao igrati ključnu ulogu u suzbijanju turskih pokušaja dominacije u istočnom Mediteranu.

Zajednička vojna vježba između Saudijske Arabije, UAE, Grčke i Egipta – koja počinje sutra – trebala bi unaprijediti tu saradnju, koju mnogi vide kao pokušaj nastavka neprijateljstva prema Ankari u regionu.

Grčka je Saudijskoj Arabiji također isporučila bateriju protivavionskog sistema Patriot, kao i 120 vojnika koji će raditi na zaštiti saudijskog zračnog prostora, objavio je ovog mjeseca Glavni štab nacionalne odbrane Grčke.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021