Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Saudijska Arabija osudila 69 članova i pristalica Hamasa na dugogodišnju zatvorsku robiju

Saudijski kralj Salman i njegov sin, prijestolonasljednik Muhamed bin Salman (Fotografija: AFP)

Muškarci su uhapšeni prije tri godine i optuženi za povezanost sa Hamasom i prikupljanje sredstava u njegovo ime.


Hamas je izrazio “šok” zbog presude saudijskog suda protiv velikog broja Palestinaca i Jordanaca koji žive u Kraljevini. Prema saopćenju Hamasa, 69 njegovih palestinskih i jordanskih pripadnika i pristalica osuđeno je u nedjelju na saudijskom sudu na zatvorske kazne u rasponu od tri do 21 godine.

Muškarci su uhapšeni prije tri godine i optuženi za povezanost sa “terorističkom organizacijom” i prikupljanje sredstava u njeno ime. Hamas je, prema izraelskim tvrdnjama, izdanak Muslimanskog bratstva, koje su Saudijska Arabija i brojne zalivske države proglasile terorističkom organizacijom.

“Ova braća nisu počinila ono što je izazvalo ove oštre i neopravdane kazne, kao i suđenje”, navodi se u saopćenju Hamasa. “Sve što su učinili bilo je da su podržali njihove ideale i narod kojem pripadaju, bez ikakve uvrede prema Kraljevstvu i njegovom narodu.”

Hamas je pozdravio odluku suda da oslobodi neke od optuženih, ali je rekao da “žali zbog oštrih i nezasluženih kazni protiv većine njih”. Hamas je pozvao saudijsko vodstvo da odmah pusti muškarce “i okonča patnju i patnje njihovih porodica, koja traje već više od dvije godine”.

Sudska presuda donesena je nakon što su pritvoreni proveli tri godine u saudijskim zatvorima, uključujući 80-godišnjeg predstavnika Hamasa u Saudijskoj Arabiji, dr. Muhammada al-Khudarija, koji je osuđen na 15 godina zatvora.

Al-Khudari je bio podvrgnut operaciji i liječio se od raka prostate kada su ga saudijske vlasti uhapsile zajedno sa njegovim sinom, Hanijem, 4. aprila 2019. godine, navodi Amnesty International.

Saudijske vlasti spriječile su rodbinu zatvorenika da prisustvuju izricanu presude u sudnici, osim za po jednu osobu iz porodice svakog zatvorenika.

Hamas je objavio da su među osuđenima u nedjelju bili Jamal al-Dahudi (15 godina), Sharif Nasrallah (16 godina), Ayman al-Akkad (četiri godine) i Ali al-Shweiki (12 godina).

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021