Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Saudijska Arabija i UAE podržavaju egipatsku vojnu intervenciju u Libiji protiv Turske

Šeik Mohamed bin Zayed, prestolonasljednik Abu Dabija i zamjenik vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, susreo se s Abdel Fattah El Sisijem

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) podržali su u nedjelju najave egipatskog predsjednika Abdela Fattaha Al-Sisija o vojnoj intervenciji u Libiji.

„Saudijska Arabija stoji i podržava pravo Egipta da štiti svoje granice i narod“, kaže se u izjavi zvanične novinske agencije Saudijske Arabije.

Uz to, ministarstvo vanjskih poslova UAE saopćilo je da podržava sve akcije Egipta kako bi se osigurala njegova stabilnost i sigurnost.

Al-Sisi je aludirao u subotu na mogućnost slanja “vojnih snaga van Egipta ako je potrebno”, i rekao da je “svaka izravna intervencija u Libiji već postala međunarodno legitimna”, dok se nalazio u sjeverozapadnoj egipatskoj regiji Matrouh, u blizini libijske granice.

Al-Sisi je svojoj vojsci rekao da bude spremna da izvrši bilo koju misiju unutar egipatskih granica, ili po potrebi izvan egipatskih granica.

“Sirte i Jufra su crvena linija”, poručio je Sisi.

Al-Sisi je naglasio da je “svako direktno uplitanje Egipta u Libiju sada steklo međunarodni legitimitet, bilo s pravom na samoodbranu, bilo na zahtjev jedine legitimne izabrane vlasti u Libiji, a to je predstavnički dom u Tobruku. ”

Međutim, UN priznaje vladu na čelu s Fayezom al-Sarrajom.

Vlada GNA je u martu pokrenula operaciju “Oluja mira” protiv pučističkih snaga Halife Haftara kako bi suzbila napade na glavni grad i oslobodila strateške lokacije, uključujući Tarhunu, posljednje Haftarovo uporište u zapadnoj Libiji.

Libijska vlada osudila je vojnu podršku Egipta, UAE, Francuske i Rusije koju pružaju Haftaru, zbog napada i granatiranja od strane pučističkih milicija na Tripoli od 4. aprila 2019. godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021