Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

SAD uspostavile novu osovinu na Bliskom istoku koja će štiti Izrael: Jordan, Irak, Egipat

Susret jordanskog kralja Abdullaha II i egipatskog predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija

Dok je bivša Trampova administracija nastojala osigurati izraelsku sigurnost i integrisati Izrael u zajednički vojni blok sa UAE i Saudijskom Arabijom, Bajdenova administracija ima sličan plan sa Egiptom, Jordanom i Irakom


Alijansa u nastajanju između Jordana, Egipta i Iraka donijet će sigurnost i komercijalni dobitak za svaku zemlju, kao i alternativni arapski glas u široj regiji, smatraju lideri tri države. 27. juna lideri Iraka, Jordana i Egipta sastali su se u Bagdadu na razgovorima na visokom nivou o komercijalnim, strateškim i sigurnosnim pitanjima. Ovisnost ove tri arapske države o vanjskoj potpori ograničit će brzo formiranje njihovog novog trojnog saveza. Ali zajednički ekonomski i politički interesi i dalje će potaknuti postupno stvaranje bloka, kako bi se suprostavili prijetnji koju vide u turskom i u manjoj mjeri iranskom regionalnom utjecaju.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi (desno), irački premijer Mustafa al-Kadhimi (u sredini) i jordanski kralj Abdullah II u vladinoj palači u Bagdadu, 28. juna 2021. (Foto: Twitter)

Irak sa svoje strane pokušava postići bolje odnose s drugim arapskim većinskim zemljama kako bi ojačao svoju sposobnost da podnese sve veći pritisak Irana i, u manjoj mjeri, Turske. Iračka vlada bila je glavni pokretač u formiranju novog arapskog saveza. Jačanje odnosa s drugim arapskim državama dio je napora arapskih političara da smanje tešku ekonomsku i energetsku ovisnost Iraka o Iranu, što može predstavljati rizik jer Iran neće tako lako odustati od utjecaja koji uživa u ovoj zemlji.

Sjedinjene Države, na primjer, više puta su zahtijevale da Irak oslabi veze sa susjednim Iranom. Irak je također ovisan o Turskoj zbog zaliha vode, kao i trgovine – posebno u sjevernom Iraku bogatom resursima, gdje regionalna vlada iračkog Kurdistana usko sarađuje s Ankarom u izvozu nafte.

Smanjena saradnja protiv zajedničkih neprijatelja poput ISIL-a mogla bi omogućiti Turskoj i Iranu da steknu veći utjecaj u regiji, što će neke arapske države smatrati prijetnjom.

Sve tri arapske države se na neki način oslanjaju na stranu pomoć i ne mogu si priuštiti paljenje mostova sa svojim bogatijim pokroviteljima. Iz ovog razloga je njihov novi savez usmjeren samo na diverzifikaciju njihovih veza, a da istovremeno zadrže postojeću pomoć i komercijalne odnose.

Egipat i Jordan su odmah iza Izraela u pogledu vrijednosti sigurnosne pomoći koju primaju od Sjedinjenih Država, i nema naznaka da će se to promijeniti čak i dok Vašington pokušava smanjiti svoje vojno prisustvo u regiji.

Egipat, Jordan i Irak dijele zabrinutost zbog regionalne dominacije arapskih zaljevskih sila poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, koje žele da privole arapski svijet da podrži njihovu politiku i prioritete. No, Kairo, Amman i Bagdad također vjerojatno neće odbiti novac i investicije iz Zaljeva, dajući Rijadu i Abu Dabiju određeni politički utjecaj u svojim državama.

Tajna posjeta novog izraelskog premijera jordanskom kralju

Izraelski premijer Naftali Bennett posjetio je Jordan u tajnosti prošle sedmice, i sastao se s kraljem Abdullahom II u njegovoj palati u Amanu, navode brojni medijski izvori, pozivajući se na izjave izraelskih zvaničnika.

Ovo je bio prvi susret kralja i izraelskog premijera u više od pet godina. Dugo razdoblje tenzija između Abdullaha i bivšeg premijera Benjamina Netanjahua usporilo je tempo saradnje između dvije zemlje, ali premijer Bennett sada pokušava resetirati odnose.

Ured izraelskog premijera odbio je komentirati izvještaje o pregovorima sa jordanskim kraljem, koje je prvi objavio Walla News, ali je izraelski zvaničnik je potvrdio da se sastanak održao za Associated Press.

Sastanak prošle sedmice bio je uglavnom pozitivan, a Bennett je obavijestio Abdullaha o odluci Izraela da pojača izvoz vode u Jordan, navodi Walla News. Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid u četvrtak je zvanično posjetio Jordan, kako bi pomogao u finalizaciji sporazuma o vodi i odvojenog sporazuma o povećanju nivoa trgovine.

„Kraljevina Jordan je susjed i partner države Izrael. Ministarstvo vanjskih poslova nastavit će voditi kontinuirani dijalog kako bi se taj odnos očuvao i ojačao ”, rekao je Lapid, prema izjavi koju je objavio njegov ured.

Jordanski kralj Abdullah ll će biti prvi arapski zvaničnik koji će se susresti sa novim američkim predsjednikom u Bijeloj kući 19. jula ove godine. Ova posjeta pokazuje kako nova američka administracija sada umjesto Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata preferira saradnju sa novim arapskim partnerima na Bliskom istoku.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021