Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

SAD traže od Rusije da objasni “provokacije” na ukrajinskoj granici

Fotografija: flickr.com / Ministarstvo odbrane Ukrajine

Američki State Department objavio je kasno u ponedjeljak da je zatražio od Moskve da objasni “provokacije” zbog ruskog vojnog raspoređivanja na granici s Ukrajinom

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je na konferenciji za medije da su Sjedinjene Države zabrinute uslijed pokušaja Moskve da zastraši Ukrajinu, bilo da se to događa na teritoriji Rusije ili u Ukrajini.

Ranije istog dana, Rusija je objavila da održava kontakte na visokom nivou sa Sjedinjenim Državama zbog napetosti oko Ukrajine i odbacila navode o strahu zbog raspoređivanja ruske vojske, iako je obećala da će odgovoriti na nove ukrajinske sankcije.

Američki predsjednik Joe Biden je u petak telefonirao sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim kako bi mu pružio “nepokolebljivu” podršku, nakon što su zapadne države i NATO izrazili zabrinutost zbog kretanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom.

Nedavno je zabilježen porast nasilja u ukrajinskom istočnom regionu Donbasa, gdje su se kijevske trupe borile protiv separatističkih snaga koje podržava Rusija. Procjene govore da je u ovom sukobu od 2014. godine stradalo više od 14.000 ljudi.

“U kontaktu smo s Amerikancima, to se događa na visokom nivou”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenosi novinska agencija Interfax.

Rekao je da je Moskva odbacila kao “neutemeljene” zabrinutosti koje je Vašington izrazio zbog situacije na ukrajinskoj granici, optužujući Ukrajinu da nije provodila sporazume o spornoj regiji.

“Da su naše američke kolege zabrinute zbog ovoga, to bi stvarno pomoglo stabilizirati situaciju,” dodao zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

Ukrajina, zapadne zemlje i NATO optužuju Rusiju za slanje trupa i teškog naoružanja u potporu proruskim snagama u Donbasu koji su zauzeli područje istočne Ukrajine od 2014. godine.

Rusija tvrdi da pruža samo političku i humanitarnu podršku separatističkim borcima u onome što smatra unutrašnjim sukobom.

Ukrajina je tokom vikenda sankcionisala nekoliko ruskih kompanija u okviru nastojanja za suzbijanjem krijumčarenja.

U ponedjeljak je Kremlj objavio da će Moskva odgovoriti na te sankcije. Također je saopšteno da je u nadležnosti Moskve da premješta vojsku unutar Rusije onako kako smatra da je to potrebno, i da ti pokreti ne predstavljaju prijetnju Kijevu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021