Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

SAD izražavaju zabrinutost zbog rusko-ukrajinske vojne napetosti

Vrhovni američki general Mark Milley (Fotografija: U.S. Secretary of Defense)

Vrhovni američki general Mark Milley je razgovarao načelnikom generalštaba ruskih oružanih snaga generalom Valerijem Gerasimovim, kako bi izrazio zabrinutost zbog uočenog kretanja ruskih trupa na granicama Kijeva

Vrhovni general Pentagona pozvao je kolege iz Rusije i Ukrajine, dok je američko ministarstvo odbrane izrazilo zabrinutost zbog navodnog gomilanja ruskih trupa duž ukrajinske granice i na Krimu.

Američke trupe u Evropi sa oprezom prate razvoj situacije, dok je predsjedavajući Generalštaba general Mark Milley razgovarao s generalom Valerijem Gerasimovim, šefom kabineta ruskih oružanih snaga i zapovjednikom oružanih snaga Ukrajine Ruslanom Khomchakom.

U međuvremenu, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan pozvao je šefa ukrajinskog predsjedničkog ureda Andrija Yermaka, naglašavajući podršku Vašingtona toj zemlji.

“Zabrinuti smo nedavnom eskalacijom ruske agresije na istoku Ukrajine, uključujući kršenje prekida vatre od jula 2020. godine, koje je dovelo do smrti četvorice ukrajinskih vojnika 26. marta i ranjavanja još dvojice”, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby .

“Ruske destabilizujuće akcije podrivaju deeskalaciju napetosti koja je postignuta sporazumom uz posredovanje OEBS-a još u julu prošle godine.”

Ruska vojska vrši masovno raspoređivanje snaga

Rekao je da je američka vojska upoznata s ukrajinskim izvještajima o kretanju ruskih trupa na granicama zemlje.

“Razgovaramo o svojoj zabrinutosti zbog ovog povećanja napetosti, kršenja primirja i regionalnih tenzija sa saveznicima iz NATO-a.”

U utorak su Moskva i Kijev razmijenili optužbe za odgovornost za porast nasilja između ukrajinskih vladinih snaga i separatista koje podržava Kremlj na istoku Ukrajine, što je dovelo do porasta broja smrtnih slučajeva.

Khomchak je osudio “prijetnju vojnoj sigurnosti” Ukrajine od strane ruske vojske, rekavši da je trenutno 28 000 separatističkih boraca i “više od 2000 ruskih vojnih instruktora i savjetnika” smješteno na istoku Ukrajine.

Izvještaji sa interneta sugeriraju da je Rusija razmjestila veći broj vojnih snaga duž granica sa Ukrajinom, kao i na Krim, ukrajinski poluotok koje je Moskva okupirala 2014. godine.

Povišene napetosti

Ovi izvještaji nisu mogli biti potvrđeni, ali neki su mišljenja da se radi o ruskim vojnim vježbama.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Kirby je rekao da je Milleyev poziv ruskom kolegi bio “da stekne malo jasniju sliku o tome šta se tačno događa”.

“Očito da ne želimo vidjeti više bilo kakvo ugrožavanja ukrajinske teritorije,” izjavio je Kibry.

U svom pozivu s Yermakom, Sullivan je “potvrdio nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Država suverenitetu Ukrajine, teritorijalnom integritetu i euroatlantskim težnjama,” navodi se u izjavi Bijele kuće.

Američke snage u Evropi stavljene su na povišen nivo opreza zbog “potencijalne neposredne krize” kao odgovor na ruske aktivnosti, potvrdio je Kirby.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021