Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

SAD i Irak pokreću novi “energetski rat” protiv Irana

Predsjednik Trump i irački premijer Mustafa Al-Kadhimi u Bijeloj kući

Američki pokušaj da smanji uticaj Irana na irački energetski sektor postigao je napredak prošle sedmice, kada je irački premijer Mustafa Al-Kadhimi posjetio Washington i održao sastanak na visokoj razini s predsjednikom Donaldom Trumpom, državnim sekretarom Mike Pompeom i ministrom energetike Danom Brouillette.

Pritisak američke administracije na Irak da smanji uvoz energenata iz Irana, uključujući električnu energiju i prirodni gas, mogao bi dovesti do zbližavanja i bliže energetske saradnje između Iraka, jedine arapske države u zaljevskoj regiji koja nije članica zaljevskog vijeća za saradnju (GCC ) i Saudijske Arabije, ključnog američkog saveznika u regiji.

Visoka iračka delegacija, na čelu sa premijerom Al-Kadhimijem posjetila je Washington prošle sedmice, i dogovorila da će uz pomoć Sjedinjenih Država raditi na povezivanju iračke elektroenergetske mreže sa Saudijskom Arabijom, i možda sa Kuvajtom.

“Već neko vrijeme sarađujemo s našim iračkim kolegama na projektima vezanim za energente i električnu energiju”, rekao je visoki dužnosnik američke administracije, prilikom posjete iračkih dužnosnika.

„Od vitalnog je značaja da iračka elektroenergetska mreža bude spojena sa GCC-om. Radimo na tome, i tako će se nastaviti “, dodao je američki dužnosnik.

Irački energetski sektor ovisan je o uvozu iz Irana, čak i nakon što su Sjedinjene Države nametnule sankcije na izvoz energije iz Irana, Irak je nastavio uvoziti prirodni gas i struju iz Irana. Glavne iračke elektrane ovise su o opskrbi iranskim prirodnim gasom, a Irak također uvozi električnu energiju iz Irana, jer iračka proizvodnja struje nije dovoljna za osiguravanje domaće opskrbe.

SAD rade na uspostavljanju bliske saradnje između Iraka i država GCC-a, dogovarajući sastanke između iračkih energetskih dužnosnika i dužnosnika Saudijske Arabije, UAE-a i drugih država GCC-a.

Wall Street Journal citirao je izjavu iračkog premijera Al-Kadhimija, nakon sastanka sa Trumpom prošle sedmice.

„Amerikanci su nas ohrabrivali ali također i naše susjede, da povežemo naše električne mreže za proizvodnju električne energije,“ rekao je Al-Kadhimi.

Mjesec dana prije američko-iračkih sastanaka u Bijeloj kući, američki State Department objavio je sopštenje povodom budućih planova.

„Vlada Iraka, Zaljevsko vijeće za saradnju i Sjedinjene Države obnovile su punu podršku projektu Zaljevskog tijela (GCCIA), za povezivanje elektroenergetskih mreža Iraka i GCC-a. Sjedinjene Države posvećene su podršci ovom projektu i pružanju pomoći tamo gdje je to potrebno. Ovaj će projekt osigurati prijeko potrebnu električnu energiju stanovnicima Iraka i podržati ekonomski razvoj, posebno u južnim provincijama Iraka. “

Američki ministar energetike Brouillette “naglasio je kritičnu ulogu američkih privatnih investicija u energetskoj budućnosti Iraka i naglasio potrebu za brzim napretkom prema energetskoj nezavisnosti od Irana”, najavivši trgovinske sporazume u vrijednosti od čak 8 milijardi dolara, između američkih energetskih kompanija i Iračke vlade.

“Administracija predsjednika Trumpa i američki privatni sektor spremni su pomoći Iraku u postizanju energetske nezavisnosti i jačanju njihove nacionalne sigurnosti”, rekao je Brouillette.

Bliža saradnja između Iraka i GCC-a mogla bi također doći u obliku saudijskih investicija na polju prirodnog gasa i solarne energije, rekao je irački potpredsjednik vlade i ministar finansija Ali Allawi, u intervjuu za Bloomberg prošlog mjeseca.

Veća saradnja Iraka sa članicama GCC-a, mogla bi umanjiti iračku ovisnost o Iranu u energetskom sektoru.

Sličan potez napravila je i Turska, smanjivši uvoz prirodnog gasa iz Irana i Rusije, zbog aktivnosti navedenih država na sjeveru Sirije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021