Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Ruski avioni satima uznemiravali holandsku fregatu Evertsen u Crnom moru

Ruski borbeni avion SU-30SM (Foto: Wikimedia/Alex Beltyukov)

Incident se dogodio dan nakon što su ruski ratni brodovi i borbeni avioni ispalili hice upozorenja na britanski razarač HMS Defender, u blizini Krimskog poluostrva nakon što je britansko plovilo ignoriralo ruska upozorenja


Rusko ratno zrakoplovstvo poslalo je borbene avione Su-30 i Su-24, kako bi spriječili navodno narušavanje granice od strane holandske fregate Evertsen 24. juna, objavilo je rusko ministarstvo odbrane u saopćenju na ranije osude od strane holandske vojske.

Fotografija prikazuje ruske borbene avione kako kruže oko holandske fregate Evertsen u Crnom moru (Foto: Twitter)

Ministarstvo je navelo da je Evertsen plovio međunarodnim vodama 24. juna, ali je kasnije promijenio kurs i krenuo prema Kerčkom moreuzu. Borbeni avioni su poslani kako bi se spriječili da brod naruši tamošnju rusku granicu. Ubrzo nakon što su avioni preletjeli pokraj Evertsena, fregata je promijenila kurs, objavilo je rusko ministarstvo.

Rusko ministarstvo odbrane naglasilo je da su avioni djelovali u skladu s međunarodnim pravom i da su se držali na sigurnoj udaljenosti od holandskog broda.

Holandija oštro osudila ‘uznemiravanje’ njenog broda

Holandsko ministarstvo odbrane prethodno je optužilo ruske borbene avione za uznemiravanje holandske fregate Evertsen, dok je plovila Crnim morem 24. juna. Ministarstvo je navelo da su postupci ruskih aviona u suprotnosti s “pravom slobodne plovidbe morem”.

Ministarstvo odbrane tvrdi da su ruski borbeni avioni pet sati izvodili lažne napade na holandski brod i ometali njegove komunikacijske sisteme. Holandska vojska je dalje navela da su avioni stvorili opasnu situaciju na moru, leteći nisko i blizu plovila, dok je njihov brod plovio jugoistočno od poluotoka Krim.

Dan prije navodnog incidenta s Evertsenom, 23. juna, ruski brodovi morali su ispaliti hice upozorenja, a ruski borbeni avion SU-24 bio je prisiljen lansirati bombe na rutu kretanja razarača Kraljevske mornarice HMS Defender, nakon što je brod ignorisao pozive da napusti vode u blizni obale Krima.

Velika Britanija umanjila je veličinu incidenta u kojem je sudjelovao njen ratni brod, tvrdeći da nije ispaljen nijedan hitac, te da se radilo o prethodno planiranoj ruskoj vojnoj vježbi u regiji. London je dodao da je unaprijed bio upoznat sa najavljenim ruskim vježbama. Uz to, Velika Britanija je odbacila prigovore Moskve na prolazak njenog broda kroz ruske teritorijalne vode, ističući da Velika Britanija ne priznaje rusku aneksiju Krima, te da su to ukrajinske teritorijalne vode.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021