Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Ruska vojska ubila četri ukrajinska vojnika, dok su dva ranjena

Fotografija: Twitter/Ukrajinsko ministarstvo odbrane

Četiri ukrajinska vojnika su ubijena, a još dva ranjena u ratnoj zoni Donbasa, dok su militanti koje podržava Rusija ponovo popodne napali ukrajinske linije odbrane uprkos tekućem opštem prekidu vatre

Prema izvještajima ukrajinskog Kyiv posta, incident se dogodio u 13:45 sati u pograničnoj zoni blizu ukrajinskog grada Horlivka, koji se nalazi pod ruskom okupacijom u Donjeckoj oblasti.

Rusko-separatističke snage otvorile su vatru iz minobacača i teških mitraljeza.

“Ukrajinski branitelji uzvratili su vatru”, objavila je ukrajinska vojska tokom dana.

“Ozlijeđenim vojnicima je brzo ukazana prva medicinska pomoć i evakuirani su u bolnicu.”

Vojska je takođe obavijestila Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju u vezi s incidentom. Kasnije tokom dana, ukrajinska delegacija Trilateralne kontaktne grupe u Minsku objavila je da će održati hitni sastanak u vezi s incidentom.

“Situacija ne može da ne izaziva zabrinutost, jer je ovo jedno od mjesta na kojem neprijatelj neprestano otvara vatru haubicama, minobacačima i vatrenim oružjem,” rekao je ukrajinski novinar Jurij Butusov, specijaliziran za odbranu i izvještavanje o ratu.

“Velike su šanse da bi ruski napad mogao uslijediti u Shymyju kako bi zauzeli isturene odbrambene položaje Ukrajine”, dodao je Butusov.

Najnovije žrtve povećavaju broj stradalih ukrajinskih vojnika na najmanje 22, uprkos primirju koje je dogovoreno 27. jula.

Posljednji smrtonosni incident ujedno je bio i najveći pojedinačni gubitak za Ukrajinu od postizanja prekida vatre.

Devet ukrajinskih vojnika je ubijeno u napadima samo u martu.

Ukrajina i Rusija godinama razmjenjuju međusobne optužbe za izazivanje i širenje nasilja u sukobu na istoku Ukrajine, za koji Kijev tvrdi da je od 2014. godine odnio živote 14.000 ljudi.

Ukrajina, zapadne zemlje i NATO optužuju Rusiju za slanje trupa i teškog naoružanja proruskim separatistima. Moskva tvrdi da pobunjenicima pruža samo političku i humanitarnu podršku i kaže da su Rusi koji se bore u Ukrajini uglavnom dobrovoljci.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Snage koje podržava Rusija zauzele su područje istočne Ukrajine 2014. godine, uključujući industrijske gradove Donjeck i Lugansk.

Velike borbe završene su primirjem dogovorenim u bjeloruskom glavnom gradu Minsku 2015. godine, čiju su implementaciju pomogle Francuska i Njemačka. Ali sporadične borbe nastavljaju se uprkos pokušajima primjene prekida vatre.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021