Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Ruska vojska izvodi vojne vježbe na Krimu koristeći bespilotne letjelice

Ruska snage na okupiranom poluotoku Krimu (Fotografija; Anton Holoborodko)

Ruska vojna vježba dolazi nakon informacija da je Ukrajina nedavno izvela sličnu vojnu vježbu u blizini krimskog polustrva, koristeći bespilotne letjelice Bayraktar Tb2

Ruska vojska izvela je taktičku vježbu izviđačkim bespilotnim letjelicama (UAV) na anektiranom krimskom poluostrvu, javljaju lokalni mediji.

Ruske novinske agencije objavile su da je u vježbi korišteno nekoliko jedinica, uključujući motorizovane brigade, tenkove, artiljeriju i izviđačke jedinice.

Ruski mali izviđački dronovi Orlan-10 tokom vojnih vježbi Vostok 2018

Pored druge posebne opreme, za vazdušno izviđanje korišteni su i bespilotne letjelice Orlan-10.

Neprijateljske diverzante na zemlji blokirali su oklopni transporteri, a tenkovske jedinice uništile su ih topovskom vatrom, navodi se u nekoliko izvještaja o zamišljenom scenariju vojne vježbe.

Sljedeća faza borbene obuke – taktička vježba bataljona – zakazana je za april, saopštio je odjel za informativnu podršku Crnomorske flote, ruske vojne jedinice na okupiranom Krimu.

Prije ruske vježbe na poluotoku, koji je Kremlj okupirao još 2014. godine, pojavile su se informacije da je ukrajinska vojska također izvodila vježbe u blizini Krimskog poluostrva

Informacije o ukrajinskoj vježbi objavljene su na web stranici Oružanih snaga Ukrajine.

Prema nepotvrđenim izvorima, ukrajinske snage koristile su turske bespilotne letjelice Bayraktar TB2 iznad neba u blizini granice Krimskog poluostrva.

Ukrajinski Bayraktar Tb2

U međuvremenu, ukrajinski zvanični izvori objavili su informacije da su njihovi sistemi protuzračne odbrane u sklopu vojne vježbe izvodili borbene zadatke „na granici s privremeno okupiranom teritorijom krimskog poluostrva, zaustavivši pokušaj vazdušnog izviđanja od strane konvencionalnog neprijatelja“.

Prema izjavi zapovjednika oružanih snaga Ukrajine, generala-pukovnika Serhiya Nayeva, bepilotne letjelice su prenijele koordinate ciljeva na zapovjedno mjesto.

„Određene snage i sredstva korištene su za uništavanje neprijateljske mete. Osim toga, kako bi se suzbili daljnji pokušaji neprijatelja za izviđanjem sa uništavanjem početnih položaja, u vježbama je bila uključena jedinica sistema višecjevnih raketnih bacača Smerch (MRLS) “, dodao je Serhiy Nayev.

Ukrajinska kupovina turskih korveta Ada klase i dodatne nabavke bespilotnih letjelica Bayraktar TB2

Prema izjavi objavljenoj 15. decembra 2020., ukrajinski ministar odbrane, Andrii Taran, potpisao je dokumente tijekom zvanične posjete Ukrajini Ismaila Demira, šefa turske odbrambene industrije (SSB).

Radi se prvenstveno o nabavkama čiji je cilj radikalno jačanje borbenih sposobnosti ukrajinske mornarice i poboljšanja sigurnosti u regijama Crnog i Azovskog mora.

U izjavi nije otkriveno o kojim sistemima se detaljno radi, niti je navedena finansijska vrijednost ugovora. Međutim, pretpostavke su da se radi o nabavci novih turskih korveta Ada klase koje bi značajno povećale sposobnosti ukrajinske mornarice u Crnom moru.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Također u medijima su se pojavile brojne najave kako će Ukrajina proširiti svoj inventar bespilotnih letjelica Bayraktar TB2.

Kao odlučni zagovornik ukrajinskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, Turska je često insistirala da Rusija mora okončati svoju ilegalnu okupaciju ukrajinskog poluotoka.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021