Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija uznemirena situacijom u Afganistanu nakon povlačenja američkih snaga, navodi Kremlj

Glasnogovornik Kremlja Dmitriy Peskov (Foto: Twitter)

Prema izjavi Dmitrija Peskova, Moskva pomno prati razvoj situacije u Afganistanu, navodi Tass


Rusija je zabrinuta razvojem događaja u pograničnim regijama Afganistana nakon povlačenja američkih trupa iz regije, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Naravno, nakon što su se Amerikanci i njihovi saveznici povukli iz Afganistana, situacija u toj zemlji nas jako zabrinjava. Mi budno pratimo [situaciju] i napominjemo da se, nažalost, događa destabilizacija ,” izjavio je Peskov.

Na pitanje da li Rusija razmatra mogućnost slanja dodatnih trupa za pomoć Tadžikistanu u zaštiti granice, glasnogovornik Kremlja napomenuo je da će ruski vojni zvaničnici i graničari nadgledati situaciju u pograničnim regijama Afganistana i donositi odgovarajuće odluke. “Što se tiče dodatnog kontingenta, ne mogu vam reći. Naravno, kako se situacija razvija, a vidimo da se, nažalost, ne razvija na najbolji mogući način, potrebne odluke će donositi naša vojska i graničari, “naglasio je Peskov.

U ponedjeljak su press služba granične službe i državnog odbora za nacionalnu sigurnost Tadžikistana u izjavi saopćili da se više od 1.000 afganistanskih vojnika povuklo u Tadžikistan, nakon sukoba s talibanima. Afganistanske trupe morale su prijeći tadžikistansku granicu nekoliko puta u protekle dvije sedmice.

Generalni sekretar Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), Stanislav Zas, ranije je rekao da se situacija u sjevernim regijama Afganistana pogoršava i da je to pokrenulo alarme unutar organizacije. Prema tvrdnjama Zasa, od ključne je važnosti pružiti pomoć Tadžikistanu u uspostavljanju sigurnosti južne granice. Vijeće Parlamentarne skupštine ODKB-a objavilo je 1. jula saopćenje u kojoj izražava zabrinutost zbog situacije u Afganistanu i pozvalo je sve političke aktere u toj zemlji da olakšaju mirovni proces.

Afganistan želi kontinuirano prisustvo Turske u zemlji nakon povlačenja NATO-a

Turska je ponudila upravljanje i osiguravanje aerodroma u Kabulu nakon odlaska NATO trupa, ali je zatražila finansijsku i logističku podršku od strane NATO saveznika.

Turska i Sjedinjene Države razgovarale su o ovom sporazumu, ali još nije donesena konačna odluka, dok se pregovori o sigurnosti međunarodnog aerodroma u Kabulu nakon američkog povlačenja nastavljaju, potvrdio je prošle sedmice turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Afganistanska vlada je računala i pripremala se za odlazak stranih trupa do 2024. godine, pa je očekivala da će do tog trenutka biti spremna za upravljanje aerodromom, objasnio je afganistanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Hamdullah Mohib. Međutim, službeno povlačenje započelo je u maju, a SAD planiraju dovršiti povlačenje do kraja ljeta.

Kao rezultat toga, dio obuke – na primjer, za kontrolore letenja – tek treba završiti, navodi Mohib. Postoji potreba za prijelaznim periodom, smatra Mohib, naglašavajući da je “Turska savršen partner za to” – može privremeno uzeti upravljanje aerodromom dok Afganistanci ne budu spremni da ga preuzmu, dodaje Mohib.

Afganistanski predsjednik Mohammad Ashraf Ghani pozdravio je napore Turske za mir u Afganistanu, jer se zemlja, nakon kratkog primirja, susrela sa porastom talibanskih napada.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021