Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Rusija upozorila Tursku da zaustavi prodaju oružja Ukrajini

Sergej Lavrov sastao s ministrom vanjskih poslova Egipta Samehom Shoukrijem u Kairu 12.04.2021. godine. (Fotografija: MFA Russia)

Rusija je upozorila nekoliko zemalja, uključujući Tursku, da prestanu isporučivati ​​oružje Kijevu, jer su napetosti eskalirale na istoku Ukrajine

“Pozivamo sve odgovorne zemlje s kojima komuniciramo – a Turska je jedna od njih – da im toplo preporučimo da analiziraju situaciju i stalne ratoborne izjave kijevskog režima, a također ih upozoravamo da ne potiču te militarističke aspiracije,” izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak za vrijeme zvanične posjete Egiptu, prenosi novinska agencija TASS.

Upozorenje dolazi nakon isporuke borbenih bespilotnih letjelica, koje su pokazale vrlo efektivnim protiv ruskih PZO sistema, za koje je Ukrajina potpisala ugovor o nabavci 2019. godine.

Prema izvještajima iz medija, pola narudžbe je već isporučeno oružanim snagama Ukrajine.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Prema saopštenju ministarstva odbrane Ukrajine, ostali ugovori za isporuku borbenih dronova, uključujući municiju, kao i za izgradnju patrolnih čamaca, zaključeni su u decembru prošle godine

Lavrov je također kritikovao raspoređivanje američkih ratnih brodova u Crnom moru, rekavši da SAD nisu odgovorile na pitanje šta žele tamo, hiljadama kilometara daleko od vlastite teritorije.

Prema saopštenju Turske, SAD su najavile raspoređivanje dva ratna broda u Crnom moru do 4. maja

Usred sedmogodišnjeg sukoba, izvještaji o kretanju ruskih trupa prema ukrajinskoj granici nedavno su izazvali međunarodnu zabrinutost.

Dijelovi Luganske i Donjecke oblasti duž ruske granice pod kontrolom su proruskih snaga od 2014. godine.

Prema procjenama UN-a, od tada je ubijeno više od 13.000 ljudi, dok je samo u ovoj godini zabilježeno 50 smrtnih slučajeva uprkos prekidu vatre.

U ponedjeljak je ukrajinska vojska ponovo izvijestila o smrti njihovog vojnika.

Evropska unija saopštila je da s velikom zabrinutošću prati kretanje ruskih trupa u blizini ukrajinske granice i na Krimskom poluotoku.

EU je pozvala ruske vlasti da se suzdrže od bilo kakvih koraka koji bi doveli do daljnjih tenzija, izjavio je glasnogovornik visokog predstavnika EU za sigurnost i vanjsku politiku.

Ponovna eskalacija sukoba bila bi neprihvatljiva sa stanovišta EU.

Također je pozvao Rusiju da pojača napore na provedbi mirovnog plana iz 2015. godine. EU je pozdravila napore koje u tom pogledu ulažu Ukrajina i njen predsjednik, Vladimir Zelenski.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021