Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija poslala 310 plaćenika u Libiju – sedam stradalo u eksploziji

Fotografija: VistaNews.ru

Borci su otpremljeni u Libiju nakon intenzivne obuke u ruskoj vojnoj bazi Latakija u Siriji

Rusija je poslala još 310 plaćenika iz Sirije u Libiju kako bi pomogla pučističkom generalu Halifi Haftaru, izjavili su lokalni izvori za agenciju Anadolija.

Borci starosti između 20 i 45 godina regrutovani su za obuku u ruskoj bazi Latakija u Siriji. Obećana im je mjesečna plata od 1.000 do 1.500 američkih dolara.

Plaćenici su završili intenzivan program vojne obuke. U Libiju su poslani vojnim teretnim avionom.

Potez dolazi usprkos sporazumu o prekidu vatre postignutom u oktobru prošle godine između zaraćenih strana u Libiji, koji je također pozvao na povlačenje svih plaćenika iz Libije u roku od tri mjeseca od njegovog potpisivanja. Rok je istekao 23. januara.

Rusija je 22. januara također poslala 300 plaćenika da podrži Haftarove milicije tako kršeći sporazum.

Procjene su da je Rusija iz Sirije transportovala blizu 6000 plaćenika, kako bi se borili u redovima Haftarovih snaga.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da je u eksploziji mine, koja je eksplodirala ispod njihovog vozila, ubijeno sedam sirijskih plaćenika koje je regrutirala ruska grupa Wagner i poslala ih u Libiju radi osiguranja naftnih postrojenja.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da je većina stradalih Sirijaca iz As-Suwayde, a ostatak iz Homsa, dodajući da je ovo prvi put da plaćenici Wagner grupe, koje Rusija nastavlja slati u Libiju, stradaju u libijskom sukobu.

Krajem januara, Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da su sirijski plaćenici iz Wagner grupe i dalje u Libiji nakon sporazuma o prekidu vatre, dodajući da Wagner nastavlja regrutirati još Sirijaca kako bi ih poslao u Libiju.

Lokalni izvori iz Sirta također javljaju da dolazi do unutrašnjih sukoba između pojedinih Haftarovih milicija, koje izvode međusobne oružane napade jedni na druge.

U Sirtu je primjetan nedostatak sigurnosti uz puno krivičnih djela, poput otmica i oružanih pljački koje izvode Haftarove milicije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021