Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Izrael zatražio od Rusije da zaustavi prodaju naoružanja Iranu, Rusija tražila od Izraela da zaustavi prodaju oružja Ukrajini

Mnogo puta smo pisali o tome kako Turska uzvrća Rusiji prodajom oružja Ukrajini zbog ruske podrške i pomoći u naoružanju Sirijskom režimu, malo ljudi je to razumjelo. Danas možete vidjeti isti potez Izraela prema Rusiji, Izrael je zbog ruskog prisustva u Siriji odlučio prodati naoružanje Ukrajini ali…

Kasnije je Rusija uzvratila na to dopustivši Iranu da dođe na granicu Izraela i Sirije. Pored toga Iran je kupac ruskog naoružanja, ali vjerovatno nije očekivao da će ga Rusija tako olako prodati.

Rusija je prihvatila izraelske zahtjeve i otkazala određenu prodaju oružja režimima koji su neprijateljski raspoloženi prema Izraelu, izjavio je ove sedmice savjetnik premijera Izraela, indirektno misleći na Iran.

Zauzvrat, rekao je, Izrael je otkazao prodaju oružja što je iritiralo Ruse, uključujući Ukrajinu.

Rusija je pristala na zahtjev Izraela i, na primjer, nije pružila određene vrste oružja neprijateljskim narodima poput Irana, koji na najvišim razinama izražava želju za brisanjem Izraela s lica Zemlje “, Ariel Bulshtein, koji savjetnik je premijera za rusku zajednicu u zemlji, rekao je za ruski list “Izvestia” u četvrtak, prenosi Ynet.

“Prirodno, mi nismo entuzijastični prema Rusiji u pružanju modernog oružja takvim režimima”, rekao je.

Dodao je da se Izrael složio “barem dva puta, ako ne i više”, na ruske zahtjeve da ne prodaje oružje nacijama čiji su odnosi s Moskvom napeti, poput Ukrajine.

Bulshtein je imenovan na funkciju u Junu, nakon neuspjelih pokušaja premijera Benjamina Netanyahua da formira koaliciju i najave novih izbora.

Izrael ima izuzetno osjetljive odnose sa Rusijom, koja je uz Iran igrala središnju ulogu, u sprečavanju pada Assadovog režima u sirijskom građanskom ratu. Izrael želi spriječiti Iran da učvrsti svoje vojno prisustvo preko sjeverne granice Izraela.

Netanyahu je njegovao bliske odnose s Putinom, često je letio da se sastane s njim kako bi razgovarao o regionalnim dešavanjima. Ovog jula, u potezu koji je ciljao izraelsko-ruske birače uoči ponovljenih izbora u septembru, Netanyahuova stranka Likud objesila je masovnu sliku premijera sa Putinom u svom sjedištu u Tel Avivu.

Prije izraelskih izbora, Netanyahu je otputovao u Rusiju na razgovor sa Putinom u Sočiju. Za vrijeme susreta sa Putinom, premijer je pozdravio bilateralne odnose, rekavši da nikada nisu bili bolji.

Izvor: timesofisrael.com

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021