Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija doprema snage u Tadžikistan, na granicu sa Afganistanom

Ruski transportni avion Il-76MD (FOTO: Twitter)

Izaslanik ruskog predsjednika za Afganistan Zamir Kabulov je najavio da će Rusija “udariti talibane” ukoliko se usude narušiti granicu ruskih saveznika u Centralnoj Aziji.


Na video snimku koji je objavilo rusko ministarstvo odbrane vidi se kako je jedno od oklopnih vozila istovareno iz aviona i spremno za transport, u ruskoj vojnoj bazi u Tadžikistanu, na granici sa Afganistanom.

Talibanski borci postigli su veliki napredak u Afganistanu, dok su se američke snage povlačile nakon 20 godina rata, što je sigurnosna glavobolja za Moskvu.

Ruski tenkovi raspoređeni su u blizini afganistansko-tadžikistanske granice u utorak, uoči vojnih vježbi sljedećeg mjeseca, a Moskva je najavila još vježbi u susjednom Uzbekistanu jer su regionalne tenzije zbog talibanskog teritorijalnog napretka i dalje visoke.

“Rusija će se suprotstaviti militantima iz Afganistana ako uđu na teritoriju Tadžikistana, Uzbekistana ili Kirgistana u skladu sa trenutnim sporazumima,” rekao je izaslanik ruskog predsjednika za Afganistan Zamir Kabulov u intervjuu za radio Echo of Moscow, prenosi TASS.

“Udarit ćemo ih u skladu s nadležnostima i sporazumima [unutar] ODKB-a i bilateralni što se tiče Uzbekistana”, odgovorio je Kabulov u intervjuu, na pitanje o budućim postupcima Rusije u situaciji narušavanje granice ruskih saveznika u regiji.

Odgovarajući na pitanje može li Rusija biti uvučena u vojne akcije na teritoriju zemalja Centralne Azije, Kabulov je rekao da je to hipotetički moguće, ali je upozorio da se previše ne gleda unaprijed. Takve akcije bit će poduzete samo u slučaju prelaska militanata na teritoriju gore navedenih zemalja, naglasio je Kabulov.

“Ne bismo smjeli zaboraviti da Uzbekistan ima vlastite oružane snage i one se smatraju prilično dobrim. Uzbekistan dijeli granicu dugu 150 kilometara s Afganistanom. To ograničava poprište operacija. I sigurni smo da će se uzbekistanske oružane snage snaći s tim infiltrirajućim [militantima] “, dodao je Kabulov.

U mjesecu aprilu, američki predsjednik Joe Biden objavio je svoju odluku da okonča operaciju u Afganistanu, koja je postala najduža prekomorska vojna kampanja u američkoj historiji. U tom kontekstu vidljivo je pogoršanje sigurnosne situacije zbog činjenice da talibanska grupa pojačava tempo ofanzive na više frontova. Prema tvrdnjama talibanima, uspjeli su steći kontrolu nad oko 85% teritorije Afganistana, uključujući područja smještena uz granicu sa Iranom, Kinom, Pakistanom, Tadžikistanom i Turkmenistanom.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021