Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija će dati Iranu napredni satelit koji bi mogao pratiti baze izraelske vojske

Časnik Iranske revolucionarne garde, s izraelskom zastavom na čizmi, na ceremoniji dodjele diploma vojnim kadetima. Teheran. 30. juna 2018. godine (Foto: Novinska agencija Tasnim)

Ruski satelit Kanopus-V, opremljen kamerom visoke rezolucije, mogao bi biti lansiran iz Rusije kroz nekoliko mjeseci


Rusija se priprema predati Iranu napredni satelit koji će mu omogućiti praćenje potencijalnih vojnih ciljeva na Bliskom istoku, izvijestio je u četvrtak Washington Post.

Predviđeno je da satelit ima mogućnost praćenja ciljeva u širom Bliskog istoka, uključujući baze izraelske vojske, kao i rafinerije nafte širom Perzijskog zaljeva i iračke kasarne u kojima se nalaze američke trupe.

Plan uključuje isporuku ruskog satelita Kanopus-V, opremljenog kamerom visoke rezolucije, koji bi mogao biti lansiran iz Rusije kroz nekoliko mjeseci, objavio je Jerusalem Post.

Izvještaj je objavljen nekoliko dana prije sastanka američkog predsjednika Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ženevi, dok su Iran i Sjedinjene Države angažirani u pregovorima o vraćanju Sjedinjenih Država u nuklearni sporazum iz 2015. godine, sa ciljem ograničavanja iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Satelit će omogućiti “kontinuirano praćenje objekata u rasponu od rafinerija nafte u Perzijskom zaljevu, izraelskih vojnih baza, do iračkih kasarni u kojima se nalaze američke trupe”, navodi list koji se poziva na tri neimenovana izvora – sadašnjeg i bivšeg američkog zvaničnika i bliskoistočnog vladinog zvaničnika, koji je upoznat sa prodajom.

Iako se Kanopus-V prodaje za civilnu upotrebu, čelnici iranske revolucionarne garde (IRGC) su od 2018. godine nekoliko puta putovali u Rusiju kako bi pomogli u pregovorima o kupovini, navodi Jerusalem Post.

Postoji bojazan da bi Iran mogao dijeliti satelitske fotografije sa svojim posredničkim grupama u Jemenu, Iraku i Libanonu, rekao je jedan dužnosnik, zabrinut zbog iranskog razvoja balističkih projektila i dronova.

Ruski stručnjaci otputovali su u Iran ovog proljeća kako bi pomogli obučiti posade koje će upravljati satelitom iz novoizgrađenog objekta u blizini Karaja, zapadno od Teherana, navode mediji.

Satelit će sadržavati ruski hardver, uključujući kameru sa rezolucijom od 1,2 metra – što je značajan napredak u odnosu na trenutne iranske mogućnosti, iako još uvijek daleko od kvaliteta koji postižu američki špijunski sateliti.

Iranska revolucionarna garda objavila je u aprilu 2020. godine da su uspješno lansirali prvi vojni satelit u orbitu, što je natjeralo tadašnjeg američkog državnog sekretara Mikea Pompea da pozove na odgovornost Teheran, jer je vjerovao da je taj potez bio u suprotnosti sa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021