Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Roketsan završio isporuke sistema Hisar-A turskoj vojsci, slijedi masovna isporuka Hisar-O

Hisar-A+ autonomni sistem protuzračne odbrane, koji će štiti turske jedinice od zračnih napada

Turski proizvođač raketa Roketsan, završio je isporuku novog sistema protuzračne odbrane pod nazivom Hisar A+, kratkog dometa, za tursku vojsku i započeo punu serijsku proizvodnju sistema srednjeg dometa Hisar O+


“Hisar A+ je isporučen sa svim svojim elementima”, objavio je 10. jula na Twitteru šef turske odbrambene industrije Ismail Demir. Autonomni sistem Hisar A+ izvodit će misiju protuzračne odbrane oklopno-mehaniziranih i mobilnih jedinica. Sistem je poznat po kratkom vremenu za reakciju protiv neprijateljskih ciljeva, sposobnosti kretanja u teškim uvjetima terena i brzoj promjeni položaja.

Protuzračni sistem srednjeg dometa Hisar-O+

Demir je također potvrdio da će Roketsan započeti serijsku proizvodnju Hisar O + sistema, s ciljem da tursku vojsku opremi domaćim sistemom srednjeg dometa. Demir je nedavno potvrdio da je Hisar O + uspješno podogodio ciljeve velike brzine na velikim visinama.

Sistemi protuzračne odbrane Hisar koristit će se za zaštitu vojnih baza, pomorskih luka, trupa na terenu i drugih potencijalnih objekata od visokog značaja Dva nova sistema smatraju su se efektivnim protiv krstarećih raketa, raketa zrak-zemlja, bespilotnih letjelica, borbenih aviona, te transportnih i jurišnih helikoptera.

I Hisar A+ i Hisar O+ imaju modularne strukture, u okviru Hisar koncepta, i dizajnirani su da budu kompatibilni s različitim platformama, sistemima za upravljanje vatrom i infrastrukturom za komandu i kontrolu jedinica.

Svaki Hisar sistem ima mogućnost vertikalnog lansiranja sa pokrićem od 360 stepeni, dvostupanjski raketni motor, umrežene i integracijske mogućnosti i sistem za upravljanje vektorom potiska.

Zvanično predstavljeni dometi sistema Hisar A+ je 15 kilometara, a Hisar O+ 25 kilometara, iako vojni stručnjaci smatraju da je taj domet u stvarnosti nešto veći. Oba sistema koriste visoko‐eksplozivne fragmentacijske bojeve glave, a njihove rakete pokreću dvopulsni motori na čvrsto gorivo.

Roketsan u saradnji sa kompanijom Tubitak SAGE radi na razvoju i proizvodnji sistema Hisar. Tubitak SAGE je institut za istraživanje i razvoj lokalne odbrambene industrije, u okviru državnog naučnog instituta Tubitak.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021