Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Razgovarali Biden i Erdogan – Biden poručio da će priznati genocid nad Armenima

Turski predsjednik Tayyip Erdogan sastao se s Joe Bidenom u New Yorku, 21. septembra 2016. godine (Fotografija: Anadolu Agency)

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Joe Biden održali su telefonski razgovor u petak, saopštila je Bijela kuća

Dvojica lidera dogovorila su se da će se sastati tokom samita NATO-a u junu, navodi se u saopštenju.

Sastanak će se održati na marginama sastanka čelnika NATO-a 14. jula u Briselu i bit će iskorišten “za raspravu o čitavom nizu bilateralnih i regionalnih pitanja”, saopštila je Bijela kuća nakon što su predsjednici država održali bilateralni telefonski poziv.

Tokom razgovora Biden je prenio “svoj interes za konstruktivnim bilateralnim odnosom s proširenim područjima saradnje i efikasnim upravljanjem nesuglasicama”, dodaje se u saopštenju.

“Oba lidera složila su se o strateškom karakteru bilateralnih odnosa i važnosti zajedničkog rada na izgradnji veće saradnje na pitanjima od zajedničkog interesa”, naknadno je saopštio ured turskog predsjednika za odnose sa medijima.

Predsjednik Biden rekao je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu da namjerava priznati masakr nad Armencima, početkom 20. vijeka, od strane snaga Osmanskog carstva kao “genocid”, objavio je Bloomberg.

Očekuje se da će Biden upotrijebiti riječ “genocid” u izjavi u subotu kojom će obilježiti Dan sjećanja na stradanje Armena, ispunjavajući obećanje iz svoje predsjedničke kampanje. Biden će biti prvi američki predsjednik u posljednjih 40 godina koji je javno priznao masovna stradanja 1915. godine kao “genocid.”

Ronald Reagan bio je posljednji američki predsjednik koji je zločine počinjene nad Armencima 1981. nazvao “genocidom”, ali ubrzo se povukao pod pritiskom Turske, države nasljednice Osmanskog carstva.

Ovo je prvi poziv između Bidena i Erdogana otkako je američki predsjednik stupio na dužnost u januaru.

Erdogan je kritikovao druge zemlje koje su pogubljenja, deportacije i ubistva Armenaca proglasile “genocidom”, a Bajdenova deklaracija vjerojatno će dodatno zategnuti odnose sa saveznikom u NATO-u.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021