Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Putin turske poteze na Kipru nazvao “jednostranim” i “neprihvatljivim”

Ruski predsjednik Vladimir Putin (Fotografija: Kremlin.ru)

“Jednostrane akcije u okupiranom gradu Famagusta, na sjeveru Kipra, su neprihvatljive,” odgovorio je ruski predsjednik Vladimir Putin u pismu predsjedniku podijeljenog Kipra, Nikosu Anastasiadisu.


Prema saopćenju administracije kiparskih Grka, u svom pismu Anastasiadisu, Putin je naglasio da je „pažljivo pročitao pismo od 14. maja 2021. godine, koje je uslijedilo nakon neformalnog sastanka 5 + UN u Ženevi, od 27. do 29. aprila 2021. godine, i poruku od 5. jula 2021., izražavajući zabrinutost zbog moguće promjene statusa quo u Varoshi i rizika povezanih s postizanjem sveobuhvatnog, održivog i pravednog rješenja za kiparsko pitanje. ”

Predsjednik Ruske Federacije naglasio je da Rusija “smatra da su jednostrane radnje koje krše rezolucije Vijeća sigurnosti UN -a 550 i 789 neprihvatljive”.

Putin je također istakao da „Ruska Federacija dosljedno podržava rješenje kiparskog problema, u dobro poznatim okvirima međunarodnog prava utvrđenim odlukama Vijeća sigurnosti i predviđa rješenje dvokomunalne, dvozonske federacije. ”

Naglasio je i da će Rusija i na nivou UN -a i u svojim bilateralnim kontaktima promovirati stvaranje povoljnih vanjskih uslova, s ciljem postizanja napretka u rješavanju kiparskog pitanja putem pregovora.

Također se napominje da Rusija čvrsto vjeruje da postoji potreba da svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN -a bude uključeno u raspravu o pronalaženju rješenja za Kipar.

Konačno, u svom pismu, Putin je izrazio zahvalnost kiparskom predsjedniku na dijalogu između dvije zemlje o različitim pitanjima međunarodne i regionalne agende, uključujući situaciju na Kipru, ali i kiparsko-rusku saradnju.

Međutim, jedna stvar koju stručnjaci naglašavaju je sve veći utjecaj Rusije u regiji. Abdullah Ağar, bivši turski vojni oficir i stručnjak za sigurnost, rekao je da je ostrvo Kipar postalo polje za političke borbe između SAD -a i Rusije.

Ağar je naglasio da su ruski brodovi vrlo aktivni u Istočnom Mediteranu i da koriste luke pod kontrolom administracije kiparskih Grka, uglavnom u Limasolu.

“SAD su zabrinute zbog približavanja administracije kiparskih Grka i Rusije. Prisiljavaju kiparske Grke na izbor. Iako SAD žele iskoristiti Grčku i administraciju kiparskih Grka protiv ruskog utjecaja u regiji, potrebni su veći akteri za saradnju protiv Rusije ”, smatra Ağar.

U drugu ruku, Kipar je ključna i strateški važna lokacija za Tursku preko koje nastoji uspostaviti sigurnost u Istočnom Mediteranu, te Ankara smatra da mora biti uključena u sva pitanja vezana za regiju.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021