Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Putin informisao Erdogana o detaljima sastanka s Azerbejdžanom i Armenijom

(Fotografija: Kremlin.ru)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izvijestio je danas turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana o trilateralnom sastanku o Nagorno-Karabahu koji je ove sedmice održan u Moskvi, prenosi Anadolu Agency.

U saopćenju iz Kremlja se navodi da su dvojica čelnika razgovarali telefonom, te da je tom prilikom naglašeno da je jedan od rezultata samita potvrda namjere normalizacije odnosa Azerbejdžana i Armenije.

Također je rečeno da je samit potvrda namjere otvaranja ekonomskih i saobraćajnih veza te omogućavanje mirnog života u cijelom regionu.

Predsjednik Erdogan je kazao da podržava napore Rusije na rješavanju pitanja Nagorno-Karabaha, dodajući da podržava i nastavak koordinacije Turske i Rusije kako bi se omogućio ekonomski razvoj regije, uključujući promociju projekata od uzajamne koristi.

Erdogan i Putin su također razgovarali o formiranju zajedničkog rusko-turskog centra za nadgledanje primirja i vojnim aktivnostima u Nagorno-Karabahu.

Tokom sastanka razgovarano je i o bilateralnim odnosima, uključujući implementaciju zajedničkih planova proizvodnje i upotrebe vakcina, povećanje obima bilateralne trgovine i proširenje saradnje u drugim oblastima. Oba čelnika izrazila su uvjerenje da će se partnerstvo dvije zemlje dodatno razvijati i sljedeće godine.

Tokom razgovora je odlučeno da se nastavi redovni dijalog dviju zemalja na različitim nivoima.

U Moskvi je u ponedjeljak održan sastanak predsjednika Rusije i Azerbejdžana Vladimira Putina i Ilhama Aliyeva i premijera Armenije Nikole Pashinyana o pitanju Nagorno-Karabaha.

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka 90-ih godina prošlog vijeka kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Armenske snage su 27. septembra prošle godine započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi nekoliko gradova i više od 300 naseljenih mjesta.

Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra prošle godine postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predvidio povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama. Ruske i turske mirovne snage će biti uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021