Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Pripremaju li UAE i Saudijska Arabija tlo za napad na Somaliju?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i Somalijski predsjednik Mohamed Abdullahi Mohamed (Fotografija: horseedmedia.net)

Somalija je u nedjelju optužila Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) za kršenje međunarodnog zakona kroz omalovažavanje Somalijske vlade, nazivajući je “privremenom” i pokušajem sijanja nasilja u zemlji s ciljem destabilizacije Somalije

Izjava iz UAE u subotu o nedavnim sukobima u zemlji takođe krši bilateralno zajedništvo, rekao je Osman Dubbe, ministar za informisanje Somalije, na konferenciji za novinare u glavnom gradu Mogadišuu.

“Izjava UAE-a nije u skladu s međunarodnom diplomatijom, bratskim odnosima dvije zemlje i Arapskom kulturom”, rekao je Dubbe.

“Ujedinjeni Arapski Emirati žele da Somalija bude poput Jemena i Libije i žele stvoriti u Somaliji raseljavanje, nasilje i nazadnost, to je nešto na što su Somalijci oprezni”, dodao je ministar.

Komentarišući nedavne sukobe između Somalijskih vladinih snaga i opozicionih grupa, u svojoj izjavi Emirati su optužili Somaliju za upotrebu prekomjerne sile protiv civila, te je u njihovoj izjavi legalna Somalijska vlada okarakterizirana kao “privremena vlada”.

Odvojeno, Somalijska vlada je optužila opozicione predsjedničke kandidate, predvođene bivšim predsjednikom Sharifom Sheikh Ahmedom, da sprovode “ilegalnost” pod maskom mirnih protesta.

“Predsjednički kandidati odlučili su zaobići proces kako bi nastavili put ilegalnosti i oružane pobune prerušeni u mirne demonstracije zajamčene našim ustavom”, kaže se u izjavi Somalijskog Ministarstva vanjskih poslova, upozoravajući neimenovane strane aktere da ne daju “obmanjujuće” izjave kojim se  “podržava pobuna.”

Turska je prethodno optužila UAE da podržavaju terorističku organizaciju al-Shabab u Somaliji

Zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Saudijske Arabije također imaju geopolitičke ciljeve u pokušaju ostvarivanja kontrole nad Somalijom. Turska optužuje Zaljevske države da je jedan od njihovih glavnih ciljeva uništiti Somalijsko-Tursko prijateljstvo i savezništvo.

Geopolitičke kalkulacije UAE-a i Saudijske Arabije izgleda da su se promijenile nakon odlučnosti Turske da pomogne Somaliji. Oni razumiju da, kada je riječ o  Turskoj, imaju posla s ozbiljnom državom koja je sposobna pomoći Somaliji da porazi međunarodni terorizam.

Raspored stranih vojnih baza na Afričkom rogu

UAE i njihovi saveznici vide Tursku kao prijetnju njihovim hegemonističkim planovima u Africi. Tekući rat u Jemenu dio je istih kalkulacija jer se država Arapskog poluostrva nalazi u blizini ključnih pomorskih ruta.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Somalijski neprijatelji željeli bi, kao i u Jemenu, naći izgovor za pokretanje otvorenog rata, ali su se umjesto toga odlučili za goli terorizam, podržavajući i finansirajući terorističke organizacije u Somaliji.

Turska je stoga krenula u razvoj odbrambenih sposobnosti Somalije, što bi zauzvrat djelovalo protiv Zapadnih i Zaljevskih izgovora za stvaranje bilo koje vrste vojne prisutnosti koju imaju u susjednom Džibutiju.

Treba napomenuti da je terorizam usmjeren prema Somaliji namjerno ciljao civilne objekte. Džamije, vladine zgrade, hoteli, restorani i pijace bile su mete bombaških napada, kako bi se osiguralo da Somalija bude destabilizovana, te se uspostavilo plodno tlo za Emirate i njihove saveznike za buduće napade na Somaliju u odgovarajućoj prilici.

Izvor: Dailysabah

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021