Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Prije godinu dana ubijena su 34 turska vojnika u Idlibu od strane režima i Rusije

Turska vojska u Siriji (Fotografija: AFP)

Prije godinu dana, u brutalnom napadu od strane Rusije i snaga lojalnih režimu Bašara al-Asada ubijena su 34 turska vojnika u provinciji Idlib, na sjeverozapadu Sirije

Područje koje su režim i Rusija ciljali bilo je područje deeskalacije, regija u kojoj su akti agresije bili izričito zabranjeni nizom sporazuma između Turske, Rusije i Irana.

Turske trupe bile su tamo raspoređene da nadgledaju poštivanje primirja i zaštite lokalno civilno stanovništvo, od kojih su mnogi izbjegli u druge dijelove Sirije zbog napada Asadovog režima.

Ubrzo nakon smrtonosnog napada, Turska je pokrenula operaciju Izvor mira, četvrtu prekograničnu vojnu operaciju u Siriji. Ankara je naglasila da je jedini cilj operacije samoodbrana od režimskih vojnika i jedinica koje su napale turske trupe u tom području.

Prošle su sedmice otkako je Turska tada prvi put objavila da će kraj februara biti krajnji rok da se režimske snage povuku sa turskih osmatračnica, koje su uspostavljene sporazumom iz Sočija između Rusije i Turske 2018. godine. Zvaničnici su najavljivali da se sprema turska vojna operacija, ukoliko se režim ne povuče.

Turska vojska je bila uspostavila 12 osmatračnica u Idlibu, kako bi spriječila napredovanje režima, ali regija je se našla pod neselektivnim i brutalnim napadima od strane Asadovog režima, često uz rusku zračnu podršku.

Tursko Ministarstvo odbrane objavilo je da je tokom operacije, koja je trajala oko sedmicu dana, više od 3.000 režimskih elemenata ubijeno u regiji Idliba. Ofanziva je takođe uništila stotine komada vojne opreme, uključujući tenkove, haubice, avione, helikoptere, dronove, sisteme PZO i oklopna vozila.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se 5. marta u Kremlju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o situaciji u Idlibu. Nakon pregovora, najavili su da će primirje započeti u ponoć.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Dogovoren je protokol koji je predviđao uspostavljanje sigurnosnog koridora dubokog 6 kilometara (3,7 milje) sjeverno i južno od autoputa M4. Pored toga, zajedničke tursko-ruske patrole počele su sa radom 15. marta duž autoceste M4 od naselja Trumba, 2 kilometra zapadno od strateškog grada Sarakiba, do Ain-Al-Havra.

Dogovor s Rusijom zaustavio je pojačane napade režima na Idlib i donio relativni mir u ratom razorenu zemlju.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021