Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Premijer Armenije optužuje Baku da planira “započeti” novi rat protiv Armenije

Premijer Armenije Nikol Pašinjan (Fotografija: Press služba vlade Armenije)

Armenija je spremna za nastavak pregovaračkog procesa o konačnom rješavanju sukoba oko Nagorno-Karabaha u okviru OSCE-ove grupe iz Minska, najavio je premijer Armenije Nikol Pašinjan


Vršilac dužnosti premijera Armenije, Nikol Pašinjan, izjavio je da Azerbejdžan namjerava započeti nove vojne sukobe u Nagorno-Karabahu i na armensko-azerbejdžanskoj granici, izjavio je u subotu na konferenciji za novinare s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

“Prema informacijama iz nezvaničnih izvora, Azerbejdžan namjerava izazvati nove vojne sukobe u Nagorno-Karabahu i na armensko-azerbejdžanskoj granici. Manifestacije toga vidimo danas na nahičevanskom dijelu armensko-azerbejdžanske granice. Incidenti koje je izazvao Azerbejdžan ne dozvoljavaju nam da počnemo raditi na razgraničenju i demarkaciji granice “, izjavio je Pašinjan.

Armenija je spremna za nastavak pregovaračkog procesa o konačnom rješenju sukoba oko Nagorno-Karabaha u okviru OESS-ove Minske grupe, najavio je Pašinjan.

“Upotreba sile i masovnih zločina ne može pomoći u rješavanju sukoba u Karabahu, čije je rješavanje moguće samo pregovorima pod pokroviteljstvom jedinog formata s međunarodnim mandatom – OSCE-ove grupe iz Minska. Već sam nekoliko puta izjavio da je Armenija spremna za nastavak pregovaračkog procesa u skladu sa stavkama izjave Minske grupe od 13. aprila “, rekao je Pašinjan.

Baku i Jerevan se spore oko regiona Nagorno-Karabaha od februara 1988. godine. OSCE-ova Minsk grupa, kojom su predsjedavali Rusija, Sjedinjene Države i Francuska, stvorena je kao format za pronalaženje načina za mirno rješavanje sukoba. Takođe uključuje Bjelorusiju, Njemačku, Italiju, Švedsku, Finsku, Tursku, Armeniju i Azerbejdžan.

Situacija u zoni sukoba oko Nagorno-Karabaha eskalirala je 27. septembra. Nakon mjesec i po dana borbi u zoni sukoba, 9. novembra ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i armenski premijer Nikol Pašinjan potpisali su zajedničku izjavu o potpunom prekidu neprijateljstava u Nagorno-Karabahu. 13. aprila, Alijev je rekao da očekuje prijedloge grupe iz Minska o njenom daljnjem funkcioniranju, napominjujući da bi ona mogla igrati pozitivnu ulogu u daljnjem uspostavljanju mirnog suživota u regiji. Istog dana, Minsk grupa pozvala je strane da se suzdrže od međusobnih optužbi i započnu pripreme za konstruktivne pregovore.

Međutim, Azerbejdžan optužuje Armeniju da nije provela i ispoštovala određene tačke prošlogodišnjeg sporazuma, posebno kada je riječ o dogovorenom koridoru između Nahčivana i Azerbejdžana, koji je trebao biti otvoren za transport.

Prošlog mjeseca su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Aliyev potpisali sporazum, tokom Erdoganove posjete gradu Šuši, koji je Azerbejdžan oslobodio tokom prošlogodišnjeg rata s Armenijom u regiji Nagorno-Karabaha.

“U slučaju prijetnje ili napada na nezavisnost ili teritorijalni integritet bilo koje od strana, od strane treće države, stranke će pružiti potrebnu pomoć jedna drugoj”, navodi se u protokolu iz Šuše.

Protokol predviđa otvaranje koridora Zangezur, iz regije Nagorno-Karabaha željezničkom prugom kroz Nahčivan, prema turskoj provinciji Kars, na istoku zemlje.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021