Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Preko 100 milijardi dolara trgovine pod upitnikom uslijed sve snažnijih poziva za bojkot francuskih proizvoda

Fotografija: CSprotte/pixabay.com

Trgovina između Francuske i muslimanskih država, koja je veća od 100 milijardi dolara, je pod upitnikom, zbog Macronovih kontroverznih tvrdnji o Islamu

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan prvi je apelirao na svoje građane da izbjegavaju francuske proizvode zbog Macronove anti-islamske agende.

“Baš kao što u Francuskoj kažu” ne kupujte robu s turskim brendovima “, pozivam sve svoje građane odavde da nikada ne pomažu francuskim markama ili ih kupuju”, rekao je Erdoğan u ponedjeljak.

Ranije ovog mjeseca, Macron je islam opisao kao religiju “u krizi” i najavio planove za pooštravanje zakona koji se bave onim što je nazvao “islamističkim separatizmom” u Francuskoj.

Ovo se poklopilo sa ubistvom francuskog učitelja koji je na času pokazivao karikature Poslanika Muhammeda. Macron je rekao da Francuska neće spriječiti objavljivanje uvredljivih karikatura, navodeći kao izgovor slobodu izražavanja.

Njegove su primjedbe izazvale velike kontroverze i bojkot francuske robe, uključujući mliječne proizvode i kozmetiku, u više muslimanskih zemalja, uključujući Katar, Jordan, Kuvajt, Maroko, Iran, Bangladeš, Tursku i Pakistan.

Prema podacima koje je prikupila Anadolu Agency (AA), islamske zemlje imaju važnu ulogu u vanjskoj trgovini Francuske. Navodi se da je Francuska u islamske zemlje u 2019. godini izvozila 45,8 milijardi dolara, a njen uvoz je iznosio 58$ milijardi dolara.

Međutim, posljedice bojkota teško je utvrditi.

Zemlja, koja je 2019. imala gotovo 67 miliona stanovnika, bilježi izvoz u vrijednosti od oko 555 milijardi dolara, dok je njen uvoz iznosio približno 639 milijardi dolara.

Francuska je glavni globalni izvoznik poljoprivrednih proizvoda, sa udjelom od 3% na Bliskom istoku.

Takođe je jedan od vodećih izvoznika naoružanja.

Francuski Thales prodaje oružje, avionsku tehnologiju i sisteme javnog prevoza velikom broju muslimanskih zemalja. Klijenti su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Turska i Katar, navodi se na web stranici kompanije.

Egipat i Katar su među zemljama koje su naručile vojne avione Rafale iz Dassaulta, koji ovaj region također vidi kao veliko tržište za svoje privatne avione.

Francuski energetski gigant Total prisutan je u mnogim zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

U Pakistanu, Bangladešu i Turskoj, zemljama u kojima je reakcija protiv Francuske zbog karikatura bila najglasnija, Total je uglavnom usredotočen na prodaju svojih petrohemijskih i naftnih proizvoda.

U Saudijskoj Arabiji, kao i u nekoliko drugih država Zaljeva, Total ima ulaganja u istraživanja i proizvodnju, a u nekim slučajevima i u preradu.

Za glavne francuske modne marke Bliski Istok predstavlja mali dio tržišta u poređenju sa Sjedinjenim Državama, Azijom ili Evropom, ali bogati klijenti sa Bliskog Istoka imaju tendenciju da kupuju luksuznu robu putujući daleko od kuće.

Veliki brendovi poput Louis Vuittona u vlasništvu LVMH ili Chanela u privatnom vlasništvu imaju trgovine širom Bliskog Istoka, uključujući Saudijsku Arabiju i Dubai.

Lanac supermarketa Carrefour, posluje u mnogim dijelovima Bliskog Istoka i Južne Azije putem franšiznog aranžmana s partnerima.

Pozivi za potrošače da se drže podalje od francuskih trgovina bila su u toku na saudijskim društvenim mrežama tijekom vikenda.

Francuski proizvođač automobila Renault navodi Tursku kao svoje osmo najveće tržište, uz prodanih 49.131 vozila u prvih šest mjeseci ove godine.

PSA, koji proizvodi Citroen i Peugeot, objavio je u svojim najnovijim finansijskim izvještajima, kako je prodaja u Turskoj rasla i predstavljala je svijetlu tačku na konkurentnom tržištu, iako nisu objavili tačne brojke.

U Kataru su izvijestili da su trgovine sa svojih polica uklonile francuske proizvode. U Kuvajtu su neki supermarketi identično povukli francuske proizvode.

Navodi se da islamske zemlje uglavnom iz Francuske uvoze mašine, plinske turbine, avione, kotlove, dijelove za motorna vozila, automobile, traktore, proizvode od željeza i čelika, električnu elektroničku opremu i lijekove.

S druge strane, Francuska uglavnom uvozi robu poput sirove nafte, prirodnog plina, mineralnih ulja, motornih vozila i automobilskih dijelova, satelitskih prijemnika, električnih grijača, kablova, odjeće, voća, povrća i sušenog voća.

Turska kao najveće tržište

Turska je najveće izvozno tržište Francuske među islamskim zemljama, sa izvozom od 6,6 milijardi dolara u 2019. godini.

Francuska je deseti najveći izvoznik u Tursku i predstavlja sedmo najveće tržište za izvoz iz Turske, prema Turskom statističkom institutu (TurkStat).

“Francuska ne planira uzajamni bojkot turskih proizvoda i nastavit će razgovore i odnose s Ankarom i njenim predsjednikom,” rekao je u ponedjeljak ministar trgovine Franck Riester.

“Na dnevnom redu nema odmazde”, rekao je Riester za francusku radio stanicu RTL. Ipak je ponovio vladinu osudu Erdoganovih komentara o Macronu.

Turska je prošle godine uglavnom kupovala mašine, kotlove, motorna vozila i dijelove, traktore, željezo i čelik, električnu i elektronsku opremu, lijekove i stočnu hranu. Francuski automobili su među najprodavanijim automobilima u Turskoj.

Francuska je prošle godine od Turske kupila robu u vrijednosti od 9,8 milijardi dolara, uglavnom motornih vozila, automobilskih dijelova, kamiona, vozila javnog prijevoza, traktora, frižidera, zamrzivača, toplotnih pumpi, mašina za pranje posuđa, dijelova motora, odjeće, voća, oraha, željeza i čelika , namještaja i aluminija.

Najveća francuska poslovna grupa podržala je u ponedjeljak predsjednika zemlje, usprkos njegovim kontroverznim tvrdnjama.

U intervjuu za privatni RMC Radio, predsjedavajući najvećeg francuskog sindikata poslodavaca, MEDEF, međunarodnu reakciju na Macronove komentare okarakterizirao je kao “ucjenu”.

“Moramo svoje principe staviti ispred mogućnosti razvoja našeg poslovanja”, rekao je Geoffroy Roux de Bezieu, pozivajući kompanije da se ne povlače pred bojkotom francuske robe.

Alžir je takođe bio među vodećim francuskim tržištima s izvozom od oko 5,5 milijardi dolara. Među robama koje afrička država kupuje uglavnom su proizvodi od žitarica, poput pšenice, pored plinskih turbina, filtera, mašina, farmaceutskih proizvoda, automobila i elektronske opreme. Francuski uvoz iz Alžira iznosi 4,7 milijardi dolara, uključujući sirovu naftu, prirodni gas, hemikalije i gnojiva.

Maroko je prošle godine uvezao 5,34 milijarde dolara vrijednosti francuskih turbo motora, plinskih turbina, pumpi, mašina, pšenice, ječma, vozila, rezervnih dijelova i druge opreme. Francuski uvoz iz Maroka iznosio je oko 6,3 milijarde dolara.

S druge strane, Katar je iz Francuske uvezao robu u vrijednosti 4,3 milijarde dolara, što uključuje avione, električnu i elektronsku opremu, mašine, proizvode od željeza i čelika, kozmetiku i drago kamenje.

Između ostalih, važna tržišta su Tunis, Emirati, Saudijska Arabija i Egipat u koja je Francuska ostvarila izvoz u vrijednosti od 3,74 milijarde dolara, 3,67 milijardi dolara, 3,44 milijarde dolara i 2,58 milijardi dolara.

Francuski uvoz i izvoz u Indoneziju, Maleziju, Senegal, Nigeriju, Libanon i Kuvajt iznosio je u vrijednosti desetina milijardi dolara. Međutim, uslijed bojkota je sve pod velikim upitnikom.

Izvor: Dailysabah

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021