Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Pravda: Rusija će koristiti sisteme Buk i Pantsir da obori izraelske avione

Ruski sistem protuzračne odbrane Pantsir S1 (FOTO: Rusko ministarstvo odbrane)

Rusija će koristiti sisteme protuzračne odbrane Buk i Pantsir protiv aviona izraelskih zračnih snaga, tvrdi ruska Pravda


Analitičari kažu da su ruski zvaničnici više puta izjavljivali da izraelska avijacija predstavlja prijetnju ruskoj vojsci u Siriji, piše Pravda.

Prema britanskom izdanju lista Rai Al Youm, Rusija bi mogla koristiti svoje sisteme za zaštitu sirijskog neba od izraelskih zračnih napada. Stručnjaci izdanja napominju da Izrael, napadajući iranske grupe u Siriji, ugrožava rusku vojsku.

Rusija neće dozvoliti Izraelu ili bilo kome drugom da uništi sve što je postigla u Siriji, zaključilo je izdanje.

Ruska Federacija je više puta upozoravala Izrael na prijetnju koju izraelski zračni napadi predstavljaju ruskim snagama stacioniranim u Siriji. Međutim, Tel Aviv nastavlja s izvođenjem napada. Prema pisanju Rai Al Youmu, Moskva je Siriji već isporučila protuzračne sisteme Buk-M2 i Pantsir-S, navodi britansko izdanje, dodajući da je ruska vojska najvjerojatnije dobila dozvolu za obaranje izraelskih projektila i aviona u slučaju da prekrše sirijske snage vazdušni prostor.

Prethodno je izvještaj londonskog lista Asharq Al-Awsat je objavio, pozivajući se na dobro informirani ruski izvor, tvrdeći da je Rusiji “ponestalo strpljenja” s Izraelom u Siriji.

U izvještaju, na koji se također pozivaju izraelski mediji, navodi se da ovaj utisak ostavlja prostor Rusiji da slobodnije djeluje u pružanju podrške Asadovim snagama u Siriji, kroz naprednije sisteme protuzračne odbrane i obuke, kako bi ih učinila sposobnijima za odbijanje izraelskih napada.

Izrael je zračnim napadima gađao vojne ciljeve, povezane s Iranom, u područjima koja su pod kontrolom režima, iako to nije u potpunosti priznao. Izraelske udare također je više puta kritikovala Rusija, kao saveznik sirijskog režima.

U januaru je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da bi Izrael trebao pružiti njegovoj zemlji obavještajne podatke o prijetnjama „iranskih milicija“ kako bi ih Rusija mogla „neutralizirati“, kritikujući izraelske zračne napade.

“Ako je Izrael zaista prisiljen odgovoriti na prijetnje izraelskoj sigurnosti koje dolaze sa sirijske teritorije, mnogo smo puta rekli izraelskim kolegama: ako vidite takve prijetnje, molim vas, dajte nam informacije,” izjavio je Lavrov.

Primjedbe Lavrova uslijedile su nakon snažnog izraelskog zračnog udara u istočnoj Siriji, u kojima su gađani položaji i skladišta oružja snaga koje podržava Iran, a usmrćeno je najmanje 57 boraca uz desetine ranjenih, objavila je sirijska opozicijska grupa koja je pratila događaje na terenu.

Stoga se može očekivati da će Rusija u budućnosti sve manje tolerisati izraelske zračne napade iznad Sirije, te da će u jednom trenutku pokušati da ih zaustavi.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021