Connect with us

Hi, what are you looking for?

Američki sekretar Mike Pompeo razgovarao s izraelskim premijerom Netanjahuom

Odbrana i naoružanje

Pompeo je stigao u Izrael, kako bi uvjerio Netanjahua da će SAD osigurati vojnu nadmoć Izraela


Sjedinjene Države osigurat će da Izrael zadrži vojnu nadmoć na Bliskom istoku, u okviru bilo kojeg budućeg američkog sporazuma o naoružanju s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izjavio je u ponedjeljak američki državni sekretar Mike Pompeo.

Nakon sastanka sa Benjaminom Netanjahuom, Pompeo je izjavio kako Sjedinjene Države imaju legalan zahtjev, u pogledu vojne ravnoteže u korist Izraela, kako će nastavit to da poštuju.

Netanjahu je rekao da ga je Pompeo uvjerio u pogledu ovog problema. Pompeo koji je započeo posjetu Bliskom istoku i Jerusalemu, najavio je kako će iskazati podršku Sjedinjenih Država izraelsko-arapskim mirovnim naporima, i izgradnji fronta protiv Irana.

Također će posjetiti Sudan, UAE i Bahrein.

Sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela i UAE objavljen je 13. augusta, ali u Izraelu je bilo neslaganja oko toga da će zaljevska zemlja dobiti nakon toga napredno američko naoružanje, poput borbenog aviona F-35.

Govoreći na CNN-u u subotu, Trampov savjetnik u Bijeloj kući, Jared Kushner rekao je da UAE već duže vrijeme pokušava nabaviti F-35.

“Ovaj novi mirovni sporazum trebao bi povećati vjerojatnost da će ga dobiti. Ali to je nešto što razmatramo”, rekao je Kushner.

Pompeo je rekao da je Washington pružao UAE vojnu podršku više od 20 godina, mjerama, koje je opisao kao potrebne za odbijanje zajedničkih prijetnji od Irana, koji je također i neprijatelj Izraela.

“Duboko smo posvećeni tome, da to postignemo, i to ćemo učiniti na način koji čuva našu opredijeljenost prema Izraelu i uvjeren sam da će taj cilj biti postignut”, rekao je Pompeo.

Ogorčena odbijanjem američkog nacrta u Vijeći sigurnosti UN-a, i rezolucije za produženje embarga na oružje Iranu, Trumpova administracija traži “povrat” američkih sankcija koje su ublažene, u sklopu nuklearnog sporazuma s Teheranom iz 2015. godine.

“Odlučni smo u korištenju svakog alata koji posjedujemo, kako bismo osigurali da oni (Iran) ne mogu dobiti pristup naprednom naoružanju i sistemima”, rekao je Pompeo.

“Mislimo da je to u najboljem interesu cijelog svijeta.” – Poručio je Pompeo.

Palestinci su upozorili Trumpovu administraciju da ih ne pokušavaju zaobići u svom diplomatskom pritisku na Bliskom Istoku.

“Regrutovanje Arapa i njihovo priznavanje Izraela i otvaranje ambasada ne čini Izrael pobjednikom”, rekao je palestinski pregovarač Saeb Erekat u intervjuu za Reuters.

“Stavljate čitavu regiju u gubitničku situaciju jer gradite put za neprestane sukobe u regiji.”

Posljednjih decenija, SAD i druge zapadne zemlje su uvijek vodili računa o vojnoj ravnoteži u korist Izraela, na Bliskom istoku. U slučaju Egipta, pri kupovini američkih borbenih aviona F-16, Egipat nije dobio napredne zrak-zrak rakete AIM-120 AMRAAM, već AIM-7P Sparrow, koje su slabijih sposobnosti i sa manjim dometom.

Slična situacija je i sa francuskim Dassault Rafale borbenim avionima, koje je Egipat nabavio. Iako je Francuska pristala prodati ove napredne borbene avione egipatskoj vojsci, Egipat nikada nije dobio Meteor, tj. napredne zrak-zrak rakete.

Pročitajte još

Vijesti

Posjeta novog izraelskog premijera Egiptu je prva takva u posljednjih deset godina i dolazi u kritičnim trenucima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Razoružavanje...

Odbrana i naoružanje

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je učestvovalo u velikoj vojnoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Vijesti

Dok se u azerbejdžanskoj javnosti govori o neprijateljskim vojnim vježbama susjednog Irana, proteklih dana objavljeni su detalji iz prošlogodišnjeg 44-dnevnog rata koji govore o...

Vijesti

Iran je frustriran azerbejdžanskim vojnim partnerstvom sa Turskom i Pakistanom, te teškim porazom Armenija koja važi za glavnog iranskog regionalnog partnera. Teheran je u...

Vijesti

Teheran nije sretan zbog pobjede Azerbejdžana protiv Armenije u spornoj regiji Nagorno-Karabaha. Ograničenja za ulazak iranskih kamiona u regiju od strane Bakua izazvala su...

Vijesti

Turska i azerbejdžanska vojska pokrenule su u ponedjeljak zajedničku vježbu u autonomnoj azerbejdžanskoj pokrajini Nahčivan, nakon što je iranska vojska pokrenula masovnu vojnu vježbu...

Analize i mišljenja

Proteklih mjeseci ruske i turske snage u Siriji našle su se na meti napada nepoznatog trećeg aktera, koji po svemu sudeći nastoji uvući u...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021