Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Poljska bi uskoro mogla nabaviti turske bespilotne letjelice Bayraktar TB2

Taktička bespilotna letjelica Bayraktar TB2 (Foto: Baykar)

Poljski ministar odbrane najavio je nabavku turskih bespilotnih letjelica, navodeći da u ovom kontekstu uskoro očekuje “dobre vijesti”


Poljska je u srijedu najavila da će kupiti turske bespilotne letjelice Bayraktar TB2. Poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak podijelio je fotografiju Bayraktar TB2 modela na svom Twitter nalogu.

“Dobre vijesti stižu uskoro … pratite nas”, napisao je ministar odbrane. Turski ministar industrije i tehnologije, Mustafa Varank, ranije je rekao da su turski dronovi dostupni na tržištu Evrope. Govorio je na trećem sastanku odbrambene industrije, u organizaciji Istanbulske industrijske komore i SAHA istanbulske grupe za odbranu i zrakoplovstvo.

“Vrlo brzo ćemo vidjeti bespilotne letjelice Bayraktar i Anka iz Turske kako lete evropskim nebom”, izjavio je turski ministar.

Evropske zemlje, uključujući Albaniju, Bjelorusiju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bugarsku, Češku, Mađarsku i Poljsku, s kojima Turska dijeli bliske odbrambene odnose, među državama su koje bi mogle nabaviti dotične borbene dronove.

Naoružane taktičke bespilotne letjelice Bayraktar TB2 razvio je vodeći turski proizvođač bespilotnih letjelica Baykar i trenutno se aktivno koriste u oružanim snagama Turske, Katara, Libije, Ukrajine i Azerbejdžana.

Bespilotne letjelice Anka, sa visokom vremenskom izdržljivosti leta na srednjim visinama (MALE), koje je razvila turska kompanija TAI (Turkish Aerospace Industries), trenutno koristi turska vojska, kao i Nacionalna obavještajna služba (MIT), u različitim konfiguracijama. Pored turske vojske, oružane snage Tunisa će uskoro postati prvi inozemni korisnik bespilotnih letjelica Anka.

Nedavno su i kraljevske oružane snage Maroka (FAR) potpisale ugovor o nabavci 13 borbenih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 od Turske u iznosu od 626 miliona MAD (70 miliona dolara).

Prema sporazumu, Maroku će biti isporučeno četiri komandne kopnene stanice, podesivi sistem simulacije za upravljanje dronovima i digitalni sistem za praćenje i čuvanje informacija. U marokanskim zračnim bazama bit će uspostavljen operativni centar za bespilotne letjelice.

Marokansko vojno osoblje proći će obuku upravljanja letjelicama, kao i logističku i tehničku podršku. Isporuka borbenih bespilotnih letjelica trebala bi započeti u roku od godinu dana.

Nakon što su pokazale veliki uspjeh u prekograničnim turskim vojnim operacijama u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, brojne države širom svijeta zainteresovane su za nabavku turskih bespilotnih letjelica. Pored trenutačnih kupaca i korisnika, pretpostavlja se da bi Bugarska, Somalija i Albanija mogle postati naredni korisnici turskih bespilotnih letjelica.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021