Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

PKK i Iranske šiitske milicije prijete Turskoj porastom napetosti

Pripadnici iračkih šiitskih milicija marširaju tokom parade kojom se obilježava dan al-Qudsa ili Dan Jerusalema u Bagdadu, u Iraku 23. juna 2017. godine | Fotografija: Reuters

Turska je ponovo otkrila da joj u Iraku ne nedostaje neprijatelja. Pored Kurdske radničke partije (PKK), Turska se suočava sa prijetnjama odmazde pro-iranskih šiitskih milicija koje prijete napadima na tursku vojsku

Šiitski militanti koji su usko povezani s Iranom još jednom su uputili prijetnje Turskoj i obećali napasti njezinu vojsku ako se njihove operacije u Ninivi i Sindžaru nastave, postavljajući osnovu za moguću pojačanu saradnju između terorističke Kurdistanske radničke partije, poznatije kao PKK i šiitske milicije koje podržava Iran.

Dok se Turska suočava s ovom dvostrukom prijetnjom, druga članica NATO-a suočava se s ponovnim pritiskom da napusti Irak. Sjedinjene Države trebale bi izvršiti reviziju broja svojih vojnika u Iraku i drugdje na Bliskom istoku, ali postoje naznake da se broj američkih vojnika u Iraku neće značajnije mijenjati.

Maskirani pripadnici iračke šiitske milicije Ketaeb Hezbollah drže oružje dok njihov konvoj stiže u Bagdadsku četvrt Karada (Fotografija: AFP)

Ovo se događa u periodu kada se pojavljuju izvještaji da je irački premijer Mustafa al-Kadhimi možda sklopio tajni dogovor s Iranom kako bi spriječio bilo kakve daljnje napade na američku ambasadu u Bagdadu, te kako bi ojačao vlastiti rejting kako se izbori bliže.

Turski civili pogubljeni od strane PKK terorista u Iraku

Više od deset turskih civila pogubljeno je od strane terorista PKK u sjevernom Iraku, dok su milicije bliske susjednom Iranu objavile snimak napada na tursku vojnu bazu, te prijetile novim napadima ako se ne prestane s napadima na položaje Kurdskih militanata, koje Ankara smatra članovima zabranjene terorističke organizacije.

Taoci su ubijeni nakon neuspješne akcije spašavanja u Gari, koju je pokrenula turska vojska, u kojoj su pronađena samo tijela žrtava. Prema informacijama iz turskih medija, 12 žrtava je ustrijeljeno u glavu dok je zadnja žrtva pogođena u prsa. Samo nekoliko dana ranije, tri turska vojnika ubijena su u sukobima sa borcima PKK u istoj regiji.

Ubistva su odmazda protiv Turske zbog njenog kontinuiranog vojnog upada i operacije Kandža-Tigar u sjevernom Iraku, te saradnje sa iračkim Kurdskim snagama koji su odani regionalnoj vladi Kurdistana (KRG) u Erbilu.

Prema informacijama turske vlade, operacija Kandža-Tigar je imala za cilj spriječiti daljnje napade PKK na Tursku iz iračkih planina koje kurdski militanti već decenijama koriste kao skrovišta.

Iako je nekoliko turskih saveznika u NATO-u, uključujući Sjedinjene Države, izdalo saopćenja u kojima osuđuje pogubljenja, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu obrušio se na zapadne saveznike zbog “dvostrukih standarda” i “selektivnog pristupa”.

Cavusoglu je alaudirao na podršku Vašingtona Narodnim jedinicama zaštite (YPG) u Siriji koje su već dugo bile meta turskih vojnih operacija. Turska smatra da je YPG Sirijski ogranak PKK, dok Sjedinjene Države tvrde da je to zaseban entitet iako američki zvaničnici priznaju da postoji povezanost.

PKK su Turska, SAD i EU proglasile terorističkom organizacijom, što čini odnose zapadnih sila s YPG-om sve većim ogorčenjem za Ankaru koja tvrdi da se zapadnim oružjem isporučenim YPG- u ugrožava Turska nacionalna sigurnost.

Sjedinjene Države u međuvremenu tvrde da je YPG najefikasniji partner na terenu za suprotstavljanje terorističkoj grupi tzv. “islamska država” (ISIL) koja je 2014. godine osvojila velike dijelove Iraka i Sirije, a poražena je tek četri godine kasnije. Ono što dodatno pogoršava situaciju za Turska su, međutim, irački militanti koji su usko povezani s Iranskim korpusom revolucionarne garde (IRGC).

Harakat Hezbollah al-Nujaba (HHN) objavio je nedavno prijeteću izjavu u kojoj prijeti Turskoj vojnim posljedicama ako nastavi s operacijama protiv militanata PKK u Ninivi i Sindžaru

Harakat Hezbollah al-Nujaba je snage Ankare označio kao “turske okupacione snage” i oštro kritikovao iračke vlasti jer ih nisu spriječile u pokretanju upada i vazdušnih napada na ciljeve unutar iračkih granica.

“Pozivamo turske okupacijske snage i njihovu vladu da preispitaju svoje kalkukacije [u Iraku] a američke okupacione snage koje ih nadmašuju brojem i opremom predstavljaju izvrstan primjer onoga što se može dogoditi,” kaže se u prijetećoj izjavi.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 2016. godine izravno je zaprijetio šiitskim milicijama koje su se borile pod zastavom Narodnih mobilizacijskih snaga (PMF) „odgovorom“ ako nastave „terorizirati regiju“, pozivajući se na irački turkmenski grad Tel Afar koji je bio pod prijetnjom boraca PMF-a.

U Siriji, kada su Turska i Sirijska opozicija pokrenule operaciju Maslinova grana protiv YPG / PKK u Afrinu, Iran je bio taj koji je morao poslati vojnike, oružje i municiju protiv sirijske opozicije i turskih oružanih snaga. U to vrijeme turski dronovi uspješno su izvršili udare na iranske milicije dok su pokušavale ući u Afrin.

Stoga, najnovija prijetnja šiitskih milicija nije ništa novo, no Turska je u prošlosti umanjivala prijetnju koja dolazi od iranskih grupa, nastojeći se fokusirati na PKK. Međutim, sa posljednjim događajima ovo bi se moglo promijeniti.

Izvor: The Iraq Report/The New Arab

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021