Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Pašinjan: Armenija se neće naviknuti na prisustvo azerbejdžanske vojske

Azerbejdžanske snage za vrijeme vojne vježbe "Anadolijski fenix 2021" (Foto: mod.gov.az)

Šest armenskih vojnika zarobljeno je u pograničnom području u pokušaju da miniraju logističke linije za opskrbu azerbejdžanske vojske


Šest armenskih vojnika, koje su uhapsile azerbejdžanske snage, izvodili su radove sa mehanizacijom na granici, rekao je u četvrtak armenski premijer Nikol Pašinjan, pozivajući na njihovo trenutno puštanje, u najnovijem incidentu koji je uslijedio nakon prošlogodišnjeg rata oko regije Nagorno-Karabaha.

“Naši tehničari izvodili su radove na opremanju granice s Azerbejdžanom, izvodili su radove kopanja kako bi postavili znakove upozorenja, nije bilo s ciljem sabotaže. Incident se dogodio na našoj teritoriji,” izjavio je premijer Armenije na vladinom sastanku u četvrtak.

Prema njegovim riječima, takvi se incidenti događaju “jer neke snage žele da se naviknemo na prisustvo azerbejdžanske vojske na našoj teritoriji, ali to se neće dogoditi”.

Pašinjan je također predložio da se međunarodni posmatrači iz Rusije ili drugih zemalja Minsk grupe rasporede na armensku granicu s Azerbejdžanom, zatraživši od Bakua da povuče svoje trupe s granice, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Armensko Ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je poteze Azerbejdžana kao prijetnju regionalnoj stabilnosti. Ministarstvo je napomenulo da zarobljene armenske vojnike treba odmah osloboditi.

Ranije u četvrtak, azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je “diverzantska skupina oružanih snaga Armenije pokušala prijeći na teritoriju Azerbejdžana u sektoru naselja Yukhari Ayrım, u regiji Kelbedžer, na armensko-azerbejdžanskoj granici”.

Ministarstvo je dodalo da su šestorica vojnika, koja su “pokušala minirati opskrbne puteve koji vode do položaja azerbejdžanske vojske na granici”, zarobljena. U izjavi se navodi i da je u blizini granice primijećena koncentracija nekoliko jedinica armenske vojne opreme, uključujući tenkove.

“Kao rezultat mjera koje smo poduzeli, njihovo kretanje je zaustavljeno”, saopćilo je azerbejdžansko ministarstvo.

Zarobljavanje armenskih vojnika dolazi u delikatno vrijeme za Pašinjanovu vladu zbog prijevremenih izbora sljedećeg mjeseca. Incident koji se dogodio u regiji Kelbedžer, na granici između suparnika, najnoviji je u posljednjih nekoliko mjeseci i predstavlja dodatni pritisak na prekid vatre, postignut uz posredovanje Rusije krajem prošle godine.

Krajem prošle godine, dvije bivše sovjetske republike vodile su šestosedmični rat na Kavkazu, potaknut armenskim kršenjem primirja, za kontrolu nad Nagorno-Karabahom – međunarodno priznatom azerbejdžanskom regijom koju su decenijama okupirali armenski separatisti.

Više od 6.000 ljudi ubijeno je u sukobima, koji su okončani nakon što je Moskva posredovala u prekidu vatre između Jerevana i Bakua, kojim je Armenija predala Azerbejdžanu velike dijelove teritorije koje je decenijama ilegalno okupirala, uključujući Kelbedžer. Prekid vatre, koji nadzire oko 2.000 ruskih mirovnih trupa, uglavnom se održao, ali tenzije su i dalje prisutne, uz nekoliko pograničnih incidenata.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021