Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Palestina odbila primiti pomoć iz UAE poslatu posredstvom Izraela

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas

Palestinska vlada odbila je primiti pošiljku pomoći koja dolazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, javlja palestinska novinska agencija.

Citirajući informirane izvore, novinska agencija Maan, poznata po tome što je bliska Palestinskoj upravi, priopćila je kako je odluka donijeta nakon što je pomoć stigla preko izraelskog aerodroma.

Ranije ove sedmice, avion iz Emirata, koji je prevozio medicinsku pomoć za Palestince, sletio je u izraelsku zračnu luku.

Dostava pomoći stigla je preko Izraela iako UAE nema službene diplomatske veze s Tel Avivom.

“Vlasti UAE nisu koordinirale sa državom Palestinom prije nego što su poslale pomoć”, rekli su vladini izvori i dodali da “Palestinci odbijaju biti most za arapske zemlje koje žele normalizirati veze s Izraelom”.

Ustvrdili su da svaku pomoć koja bi trebala biti upućena palestinskom narodu prvo treba uskladiti s Palestinskom upravom.

“Slanjem pomoći izravno preko Izraela predstavlja pokriće za normalizaciju”, dodali su.

Za razliku od Jordana i Egipta, koji su oboje potpisali mirovne ugovore s Izraelom 1978. i 1994., druge arapske države službeno poriču bilo kakve veze s Izraelom, koji decenijama ilegalno okupira palestinske teritorije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021