Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Pakistan uspješno testirao krstareću raketu Raad-II dometa 600 km

Pakistan je u utorak proveo uspješan test avionskog lansiranja krstareće rakete Ra’ad-II, što je dodatno osnažilo mogućnosti odvraćanja neprijatelja, priopćio je vojni resor za odnose s javnošću (ISPR)

U priopćenju za medije koje je objavila vojska Pakistana navodi se da Ra’ad-II ima domet od 600 km i značajno poboljšava “Standoff” sposobnost pakistanske vojske na kopnu i moru.

Sistem naoružanja opremljen je vrhunskim sistemima navođenja i navigacije koji osiguravaju visoku preciznost, dodaje se u priopćenju.

Uspješnom testiranju svjedočili su general-potpukovnik Nadeem Zaki Manj, generalni direktor (DG) Odjela za strateške planove (NDK), predsjedavajući NESCOM-a dr. Nabeel Hayat Malik i drugi visoki časnici iz SPD-a, strateških snaga i strateških organizacija.

Potporučnik Manj je test nazvao “glavnim korakom ka nadopunjivanju sposobnosti Pakistana za odvraćanjem”. Također je pohvalio tehničku vještinu, predanost i posvećenost naučnika i inženjera koji su svim srcem doprinijeli razvoju oružanog sistema i postigli uspješnost pri lansiranju.

U sopštenju se dodaje da su predsjednik, premijer, i drugi vladini zvaničnici čestitali naučnicima i inženjerima na uspješnom testu.

Zašto je ovo jako važan uspjeh za Pakistan?

Dok okolne države poput Indije nabavljaju antiraketni sistem dugog dometa S-400 od Rusije, Pakistan je uspješno proizveo “protumjeru”. Sa krstarećim raketama Ra’ad-II Pakistan će biti u mogućnosti u budućnosti gađati mete bez da ulazi u domet S-400 sa svojim borbenim avionima.

Iz ovog razloga zvaničnici Pakistana kažu kako su poboljšali “sposobnost odvraćanja”.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021