Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Oštar odgovor turskog ministra odbrane Akara na francuske tvrdnje

Turski ministar odbrane Hulusi Akar

Turski ministar odbrane Hulusi Akar kazao je da je Turska uvijek ispunjavala svoje dužnosti i obaveze u okviru NATO-a

Turski ministar odbrane Hulusi Akar, komentarišući tvrdnju da je “turska mornarica uznemiravala francuski brod” u centralnom dijelu Sredozemnog mora, poručio je da takvi navodi nisu tačni i realni, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kada se uzmu u obzir svi podaci kojima raspolažemo, uključujući i informacije s naših brodova, može se utvrditi da je takva tvrdnja potpuno nerealna. Naprotiv, turska mornarica je od samog početka zauzela prijateljski i konstruktivan stav te pokazala da je otvorena za saradnju. Čak su na zahtjev Francuza osigurali i sipanje goriva za pomenuti brod. Dokumente i podatke o ovom pitanju, koji dokazuju našu regularnost, podijelili smo sa saveznicima i civilnim i vojnim zvaničnicima u sjedištu NATO-a”, kazao je Akar novinarima nakon posjete Sirnaku.

Poručio je da je Turska uvijek ispunjavala svoje dužnosti i obaveze u okviru NATO-a.

“Očekujemo da će neki naši saveznici postupiti u skladu s duhom solidarnosti NATO saveza u okviru postojećih procedura i principa, a ne da kreiraju vještačku agendu koja će služiti njihovim političkim ciljevima. Mi se uvijek zalažemo za dijalog i koordinaciju. Također bih vas želio podsjetiti da su se dužnosnici NATO-a zahvalili našim pomorskim snagama na njihovom profesionalnom i opreznom pristupu tokom ovog slučaja. Turska je uvijek bila svjesna svojih dužnosti i odgovornosti unutar NATO-a, a tako će biti i ubuduće”, rekao je Akar.

Podsjetio je da su ministri odbrane zemalja NATO-a putem telekonferencije održali sastanak na kojem je razgovarano o pitanjima odbrane te o najvažnijim regionalnim i globalnim temama.

Na sastanku su još jednom preispitane dosadašnje mjere poduzete u okviru borbe protiv COVID-19, dodajući da je postignut konsenzus o mjerama koje je potrebno poduzeti protiv drugog vala virusa.

Izvor: aa.com.tr

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021