Oštar odgovor turskog ministra odbrane Akara na francuske tvrdnje

Turski ministar odbrane Hulusi Akar

Turski ministar odbrane Hulusi Akar kazao je da je Turska uvijek ispunjavala svoje dužnosti i obaveze u okviru NATO-a

Turski ministar odbrane Hulusi Akar, komentarišući tvrdnju da je “turska mornarica uznemiravala francuski brod” u centralnom dijelu Sredozemnog mora, poručio je da takvi navodi nisu tačni i realni, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kada se uzmu u obzir svi podaci kojima raspolažemo, uključujući i informacije s naših brodova, može se utvrditi da je takva tvrdnja potpuno nerealna. Naprotiv, turska mornarica je od samog početka zauzela prijateljski i konstruktivan stav te pokazala da je otvorena za saradnju. Čak su na zahtjev Francuza osigurali i sipanje goriva za pomenuti brod. Dokumente i podatke o ovom pitanju, koji dokazuju našu regularnost, podijelili smo sa saveznicima i civilnim i vojnim zvaničnicima u sjedištu NATO-a”, kazao je Akar novinarima nakon posjete Sirnaku.

Poručio je da je Turska uvijek ispunjavala svoje dužnosti i obaveze u okviru NATO-a.

“Očekujemo da će neki naši saveznici postupiti u skladu s duhom solidarnosti NATO saveza u okviru postojećih procedura i principa, a ne da kreiraju vještačku agendu koja će služiti njihovim političkim ciljevima. Mi se uvijek zalažemo za dijalog i koordinaciju. Također bih vas želio podsjetiti da su se dužnosnici NATO-a zahvalili našim pomorskim snagama na njihovom profesionalnom i opreznom pristupu tokom ovog slučaja. Turska je uvijek bila svjesna svojih dužnosti i odgovornosti unutar NATO-a, a tako će biti i ubuduće”, rekao je Akar.

Podsjetio je da su ministri odbrane zemalja NATO-a putem telekonferencije održali sastanak na kojem je razgovarano o pitanjima odbrane te o najvažnijim regionalnim i globalnim temama.

Na sastanku su još jednom preispitane dosadašnje mjere poduzete u okviru borbe protiv COVID-19, dodajući da je postignut konsenzus o mjerama koje je potrebno poduzeti protiv drugog vala virusa.

Izvor: aa.com.tr

Podijelite: