Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Novoizabrani američki predsjednik Biden obustavio prodaju F-35 za UAE

Borbeni avioni iz druge eskadrile F-35 IAF-a lete iznad južnog Izraela. (Fotografija: IDF)

Nova administracija američkog predsjednika Bidena privremeno je obustavila prodaju borbenih aviona F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavio je Bloombergov dopisnik Anthony Capaccio

Prema pisanju novinara, američka prodaja municije Saudijskoj Arabiji također će biti predmet revizija.

Ujedinjeni Arapski Emirati, kao jedan od najbližih bliskoistočnih saveznika Washingtona, odavno su izrazili želju za nabavom naprednih borbenih aviona, a bivša administracija Donalda Trumpa omogućila im je priliku da ih kupe u sporednom sporazumu sklopljenom kad je dogovorena normalizacija odnosa s Izraelom.

Nakon normalizacije, Izrael je također otvorio ambasadu u ovoj Arapskoj zemlji.

Izvori upoznati s pregovorima izjavili su da je ideja bila da izraelska protuzračna odbrana bude u stanju da otkrije Emiratske F-35 tehnologijom koja efikasno neutralizira stealth sposobnosti ovog borbenog aviona.

Borbeni avioni F-35 koji se prodaju Emiratima također bi mogli biti izgrađeni na način koji osigurava da isti avioni u vlasništvu Izraela nadmašuju bilo koji drugi koji posjeduju druge države u regionu, kažu vojni stručnjaci.

Washington je već zatražio da bilo koji F-35 koji se prodaje stranim vladama ne može biti istih performansi koje posjeduju američki avioni, izjavili su zvaničnici iz Američkog kongresa i izvori upoznati s prodajom.

Tehnička sofisticiranost F-35 vezana je za njegove elektronske sisteme i procesorsku snagu, a “računarska snaga omogućava vam da prodate napredniji visokotehnološki avion Izraelu nego Ujedinjenim Arapskim Emiratima”, izjavio je Doug Birkey, izvršni direktor Mitchell instituta za vazduhoplovne studije u Washingtonu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021