Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Nova turska vakcina protiv koronavirusa pod nazivom “TURKOVAC”

Foto: Twitter/Turkish Presidency

Tursko cjepivo protiv koronavirusa započelo je ispitivanja faze 3 u utorak, na ceremoniji kojoj je prisustvovao predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Prvim dobrovoljcima ubrizgano je cjepivo, koje je Erdogan nazvao „Turkovac“.


Vakcina se razvija u saradnji sa Univerzitetom Erciyes i lokalnom farmaceutskom kompanijom. Orijentaciono je nazvano Erucovac, prema nazivu univerziteta. Očekuje se da će to biti prva lokalno proizvedena vakcina koja će biti dostupna u zemlji ako dobije odobrenje ministarstva zdravlja, nakon sigurnosnih testova. Ranije su vlasti najavile da bi Turkovac mogao biti dostupan prije kraja 2021. godine.

U obraćanju zvaničnicima, uključujući ministra zdravstva Fahrettina Koce, Erdogan je izjavio da je lokalno proizvedena vakcina “presudna” da spasi Tursku od prijetnje koju nosi pandemija.

„Ovo je zadnja faza da dobijemo svoju vakcinu. Nadam se da će vakcina uskoro započeti masovnu proizvodnju i široku upotrebu. Pozivam naše građane da se što prije cijepe kako bi zaštitili sebe i svoje najmilije od ovoga (pandemije) ”, poručio je Erdogan.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021