Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Nova konfiguracija Dassault Rafale F4 će biti ozbiljan konkurent američkom F-35 borbenom avionu

Dassault Rafale (FOTO: Alan Wilson)

F-35 je najmoćniji višenamjenski borbeni avion u koji posjeduje američka vojska, dok su Rafale najpoznatiji francuski borbeni avioni, čija potražnja na tržištu značajno raste posljednjih godina.


Sa svojom jedinstvenom avionikom i stealth sposobnostima borbeni avion pete generacije F-35 smatra se jednim od najnaprednijih borbenih aviona na planeti. Međutim, F-35 bi uskoro mogao imati konkurenta. Francuska ministrica odbrane Florence Parly potvrdila je u januaru 2019. godine da je Pariz uložio 2,3 milijarde dolara u razvoj najnovije konfiguracije dvomotornog višenamjenskog lovca Dassault Rafale.

Razvijen od strane francuske kompanije Dassault Aviation, Rafale je borbeni avion koji može letjeti i sa nosača aviona u konfiguraciji Rafale M.

Višenamjenski borbeni avion Rafale u stanju je izvoditi gotovo sve vrste misija prema zahtjevima francuskog ratnog zrakoplovstva: nadmoć u zraku i protuzračnu odbranu, bliska zračna podrška, udare po dubini neprijateljskog teritorija, izviđanje, protubrodske udare i misije nuklearnog odvraćanja.

Dassault Rafale opremljen zrak-zemlja i zrak-zrak naoružanjem (FOTO: Dassault Aviation)

Prema tvrdnjama kompanije Dassault Aviation, „standard F4 označava novi korak koji slijedi nakon standarda F1 (specifičan za prve avione francuske mornarice), F2 (sposobnosti zrak-zemlja i zrak-zrak), F3 , i F3R (prošireni spektar misija) ”.

Očekuje se da će F4 ponuditi dodatne mogućnosti, poput zaslona montiranog na kacigu, koji pilotu pruža bolju informacijsku svijest o situaciji u obliku poboljšane slike bojnog polja. Također će imati bolje radarske i IRST senzore, koji pružaju naprednije mogućnosti nadzora, praćenja i identifikacije više ciljeva.

Osim toga, oružje poput raketa zrak-zrak MICA-NG i modularnog oružja zrak-zemlja AASM od 1.000 kg pružit će dodatnu snagu udarnim sposobnostima zrakoplova.

Osim ovih, odbrambeni sistem Spectre Rafale F4 dobit će naprednije sisteme za elektronsko ometanje za nove vrste prijetnji, posebno osmišljene imajući u vidu razvoj naoružanja potencijalnih protivnika.

Također, Dassault nastoji uvesti u upotrebu autonomni logistički informacioni sistem koji podsjeća na problematični američki sistem ALIS, kojim su opremljeni F-35 avioni, sa ciljem ekonomične popravake i održavanja borbenih aviona.

Prednosti i nedostaci Rafale aviona u odnosu na F-35

Gledajući na papiru, Rafale ima određenu prednost u borbenim scenarijima borbe izvan vizuelnog dometa (BVR), jer je zrakoplov već opremljen sa zrak-zrak raketama Meteor, kao glavnim BVR oružjem. Iako će britanski i italijanski avion F-35 Lightning II biti naoružani istim projektilima, do potpune integracije proći će još godina.

U nedavnom izvještaju koji je objavio UK Defense Journal navodi se da će “britanski avioni F-35B biti opremljeni raketama Meteor do sredine ove decenije.”

No, do trenutka isporuke prvih novih Rafala u konfiguraciji F4 ( od 2027. godine i nadalje), ova će se prednost sigurno nadoknaditi. Ali standard F4 će doći s novim i poboljšanim sposobnostima usmjerenim na umrežavanje i mogućnosti razmjene podataka zajedno sa sposobnošću satelitske komunikacije, što bi se moglo pokazati značajnim faktorom.

Američki višenamjenski borbeni avion pete generacije F-35 (FOTO: US Air Force)

F-35 bi mogao imati prednost kada je u pitanju tzv. “stealth” i sigurno će se naći u povoljnijoj situaciji u scenariju izvan vizuelnog dometa (BVR), jer će za Rafale biti vrlo teško otkriti F-35 zbog vrlo niskog radarskog odraza.

Unatoč prednosti u radarskom odrazu koji posjeduje F-35, Rafale je u boljem položaju kada je u pitanju borba unutar vizualnog dometa (WVR), zbog boljeg omjera potiska, težine i manevarskih sposobnosti, što će mu dati izrazitu prednost u ovom scenariju.

Usprkos određenim prednostima F-35, mnogi će u svakom slučaju izabrati Rafale. Sa borbenim iskustvom u krvavom ratu u Libiji, misijama u Afganistanu, Maliju, Iraku i Siriji, modernizovani Rafale u svojoj F4 konfiguraciji mogao bi nadmašiti F-35 u mnogim aspektima.

Naravno, analize su jedno, stvarni sukob je nešto sasvim drugo ali ono što je vidljivo je da popularnost i potražnja za francuskim borbenim avionima iz godine u godinu sve više raste. Može se očekivati da će konfiguracija F-4 privući nove kupce, dok će brojni postojeći korisnici i kupci poput Indije, Egipta, Katara, Grčke, Hrvatske i drugih država očekivano nastojati modernizovati svoje flote Rafale aviona.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021