Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Njemačka odbija zahtjev Ukrajine za isporukom oružja za borbu protiv proruskih separatista

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy, u sredini, okružen vojnicima dok posjećuje ratom pogođenu regiju Donjecka na istoku Ukrajine, 11. februara 2021. godine (Fotografija: Ured za medije ukrajinskog predsjednika)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas urušio je u utorak nade ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, da će Njemačka isporučiti oružje Ukrajini, usred tekućeg spora Kijeva s separatistima koje podržava Rusija.


Maas je rekao da je uvjeren da se sukob na istoku Ukrajine može riješiti samo na političkom nivou. To je ujedno bila i smjernica njemačke uključenosti u sukob, rekao je ministar tijekom NATO konferencije u Briselu.
“Isporuke oružja neće pomoći u tome”, dodao je.

Maas je naglasio da je od 2014. godine Njemačka osigurala gotovo 2 milijarde eura (2,45 milijardi dolara) pomoći u civilne svrhe i da, zajedno s Francuskom, nastavlja podržavati normandijski format pregovora o posredovanju između Ukrajine i Rusije.

Ruska snage na okupiranom poluotoku Krimu (Fotografija; Anton Holoborodko)

U izjavi za novine Frankfurter Allgemeine Zeitung objavljene u utorak, Zelenskyy je zatražio isporuke oružja, otvarajući raspravu koja je prošle sedmice dovela do optužbi među članovima njemačke stranke Zeleni.

“Njemačka nam nije pružila nikakvu vojnu pomoć, ali mogla bi,” rekao je Zelenski. Napomenuo je da bi Ukrajina mogla koristiti raketne i patrolne čamce, puške, radio opremu i oklopna vojna vozila.

Rekao je da je zahvalan na podršci Njemačke, ali da bi volio da ta podrška bude veća. Ukrajina je godinama uključena u sukob s separatistima koje podržava Rusija, na istoku Ukrajine. Tenzije su ponovo eskalirale posljednjih mjeseci jer je Rusija razmjestila veliki broj snaga blizu granice sa Ukrajinom, iako je kasnije najavila njihovo povlačenje.

Robert Habeck, vodeća ličnost njemačke Zelene stranke, nedavno je otputovao u Kijev i govorio o potrebi zemlje za “odbrambenim oružjem”.”Habeck je razumio”, dodao je Zelenski u svom intervjuu.

Ali Habeckove izjave dovele su do prepirke unutar njegove stranke prošle sedmice, koja se tradicionalno protivi stranim miješanjima. Habeck je dan kasnije odlučio ublažiti svoje pozive za oružjem, ustvrdivši da je više fokusiran na neofanzivno oružje, poput uređaja za noćno izviđanje, izviđačkih dronova i medicinskog materijala.

Njemačka izvozna pravila, međutim, ne razlikuju ofanzivno i odbrambeno oružje. Drugi njemački političari oštro su kritizirali Habeckove izjave, rekavši da su pokazale nerazumijevanje geopolitičke stvarnosti i pokrenuli pitanja o spremnosti Zelenih za više funkcije. Prema trenutnim anketama, Zeleni imaju pristojne šanse da budu dio sljedeće savezne vladajuće koalicije.

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se prošlog mjeseca s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim u Rejkjaviku. Sastanku su prethodili izvještaji da je administracija Bidena odlučila ukinuti sankcije kompanijama povezanim sa izgradnjom plinovoda Sjeverni tok 2, što je upalilo zvona uzbune u Kijevu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba naglasio je da bi pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2 predstavljalo “poraz za američku diplomatiju”. Zvaničnici ukrajinske plinske industrije naglašavaju da će Sjeverni tok 2 zemlju koštati do šest milijardi dolara gubitaka na godišnjem nivou, uključujući direktnu i indirektnu štetu.

Iako su Sjedinjene Države do nedavno razmatrale isporuke ozbiljne količine razniih vrsta naoružanja Ukrajini, od ovoga se izgleda odustalo. Države, koje na istoku Evrope graniče sa Rusijom, nalaze se u panici posljednjih mjesec dana zbog mogućeg zbližavanja Sjedinjih Država i Njemačke sa Rusijom i ukidanja sankcija, te se plaše da bi se mogle naći u sličnoj situaciji poput Ukrajine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021