Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Nikol Pašinjan: Azerbejdžanska vojska je ušla na teritoriju Armenije

Premijer Armenije Nikol Pašinjan (Fotografija: Press služba vlade Armenije)

Azerbejdžanske oružane snage prešle su državnu granicu Republike Armenije i napredovale više od tri kilometra prema južnoj armenskoj teritoriji prije nego što su pokušale da okruže udaljeno jezero Sev, izjavio je premijer Armenije, Nikol Pašinjan, nakon sastanka vijeća za sigurnost Armenije sazvanog radi razmatranja najnovijih događaja na granici Armenije i Azerbejdžana


„Naravno, ove akcije su nepodnošljive za Republiku Armeniju, jer se radi o zadiranju u suverenu teritoriju zemlje. Pitanje zašto je takva akcija uopće postala moguća je druga tema, ali treba napomenuti da je ovo pokušaj subverzivnog prodora “, rekao je Pašinjan na javnom radiju Armenije.

„Akcije azerbejdžanskih oružanih snaga nisu praćene upotrebom vatrenog oružja ili bilo kojeg drugog oružja, a svoje postupke pokušavaju opravdati nekim kartama, koje smatramo izmišljenim i lažnim, jer na raspolaganju imamo kartu između sovjetske Armenije i sovjetskog Azerbejdžana, potvrđenu od strane centralne vlade, koja jasno pokazuje gdje prolazi granica između Armenije i Azerbejdžana. “

Potez Azerbejdžana na jezeru Sev, čija se trećina nalazi u Azerbejdžanu, mogao bi predstavljati oblik pritiska, dok Baku pokušava uvjeriti Rusiju da natjera Armeniju da ispoštuje sklopljeni sporazum o prekidu vatre, uz posredovanje Moskve, kojim je krajem prošle godine okončan šestosedmični rat koji su Azerbejdžan i Jermenija vodili oko Nagorno-Karabaha i okolnih regija.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev posljednjih sedmica je postao osjetno frustriran sporim tempom napretka u pitanjima kao što je predloženi kopneni koridor koji bi se protezao od Azerbejdžana preko Armenije do azerbejdžanske enklave Nakhchivana, na turskoj granici.

Turska, kao najbliži saveznik Azerbejdžana, također želi da se ovaj koridor uspostavi, s obzirom na njene ekonomske i geopolitičke ambicije.

Pregovori i diplomatija

Pašinjan je izjavio da su armenske oružane snage od ranog jutra pratile razvoj događaja u vezi s napredovanjem azerbejdžanskih vojnika, povlačeći potrebne taktičke poteze i provodeći druge akcije. Naglasio je da je trenutna situacija neprihvatljiva, ali je dodao da je s obzirom na okolnosti primarni plan bio riješiti ovo pitanje pregovorima i diplomatijom.

„Želim da jasno stavimo do znanja da ne možemo tolerirati situaciju i pomiriti se sa njom; danas moramo razgovarati o trenutnoj situaciji i našim budućim planovima, mogućim scenarijima, postojećim internim vezama između tih scenarija. Smatram potrebnim naglasiti da, nažalost, situacija takođe postaje uzrok unutarpolitičkih spekulacija. Želio bih ponoviti da se ne smije pokušavati iskoristiti vanjska sigurnosna situacija u domaće političke svrhe, jer je to pitanje nacionalne sigurnosti “, dodao je Pašinjan, koji bi trebao izaći na vanredne izbore u junu.

Rekao je da izvještaji o pucnjavi, neprijateljstvima i žrtvama nemaju nikakve veze sa stvarnošću, ali priznao je da je situacija bila barem gotovo kritična, ako ne i kritična. „A da nije tako, ne bismo sazvali sastanak Vijeća za sigurnost. U svakom slučaju, u ovoj situaciji moramo ostati mirni. S druge strane, moramo biti dosljedni u pogledu zaštite svojih državnih i nacionalnih interesa. Također moramo razgovarati o budućim koracima i sredstvima.”

Izvor: Intellinews

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021