Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

NATO ocijenio da je turska mornarica “profesionalna”, negirajući francuske optužbe

Fotografija: NATO/Flickr

Pri kraju istrage o navodno “ilegalnim” interakcijama turske i francuske mornarice u Sredozemlju, za vrijeme NATO misije, NATO je navodno zaključio da Ankara nije počinila nijednu grešku, jer je turska mornarica bila “profesionalna i pažljiva” sa svojim aktivnostima u regiji.

Pokrećući trosedmičnu istragu, nakon francuskih tvrdnji o nedoličnom ponašanju između dvije mornarice, NATO je navodno dovršio svoj izveštaj o slučaju na 130 stranica, što dokazuje da je Turska ispravno postupila.

Uprkos upornim tvrdnjama, Francuska nije pružila potrebne dokaze za dokazivanje takozvanog uznemiravanja od strane turske mornarice, dok je Turska pružila video snimke i radarske fotografije, kako bi potkrijepila svoje tvrdnje.

U stvari, informacije koje je pružila turska strana pokazale su da Turska ne samo da nije uznemiravala francuski brod, već je na francuski zahtjev gorivom dopunjavala francuske brodove. Prema turskom listu Sabah, profesionalni i pažljivi stav turskog osoblja tokom incidenta pohvalili su zvaničnici NATO-a tokom istrage.

Dalje je objavljeno da je pažljiva retorika korištena u izvještaju, kako bi se suzdržala od stavljanja Francuske u težak položaj, dok se dokazuje nevinost Turske. Također se tvrdi da, iako je izvještaj spreman za objavljivanje, o njemu neće biti izjava od strane NATO zvaničnika.

“NATO ne smije zakopati glavu u pijesak s obzirom na nedavno ponašanje Turske prema svojim saveznicima,” izjavio je tada zvaničnik francuskog ministarstva odbrane, optužujući tursku mornaricu za uznemiravanje francuskog ratnog broda, u sklopu NATO misije.

Dokazujući da čak nije ni sprovela radarsko osvjetljenje francuskog broda, Turska očekuje da će Francuska uputiti izvinjenje uz objašnjenje zbog obmanjivanja članica NATO-a po ovom pitanju.

Već zategnute veze između NATO saveznika, Francuske i Turske, pogoršale su se nedavno, jer su dvije strane razmijenile optužbe zbog sukoba u Libiji i aktivnosti na istočnom Mediteranu.

Izvor: Dailysabah

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021