Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Moskva je “iznenađena” Haftarovim tvrdnjama da vlada Libijom

Vladimir Putin i Sergey Lavrov

Rusija se obavezala na dijalog i mirno rješenje u ratom razorenoj zemlji, kaže zvaničnik ministarstva vanjskih poslova

Moskva je iznenađena jednostranim samoproglašavanjem za vladara Libije od strane Halife Haftara, izjavio je zvaničnik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

U video poruci u ponedjeljak, Halifa Haftar, čije se snage bore protiv međunarodno priznate vlade u Tripoliju, rekao je da je “prihvatio narodni mandat” za upravljanje zemljom, koristeći kao izgovor ulične demonstracije u područjima koja su bila pod njegovom kontrolom.

“To je iznenađujuće. Postoje odluke samita u Berlinu, i što je još važnije – rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 2510, koju moraju provesti prije svega sami Libijci uz pomoć međunarodne zajednice i generalnog sekretara UN-a.” rekao je jedan diplomata koja je želio ostati anoniman, u utorak državnoj novinskoj agenciji RIA.

Moskva je pozvala sukobljene strane da ponovo pokrenu pregovore: “Zalažemo se za nastavak inkluzivnog inter-libijskog dijaloga u okviru političkog procesa i ne postoji vojno rješenje sukoba”, rekao je dužnosnik.

Haftarove milicije pokušavaju okupirati Tripoli i okolna područja od aprila prošle godine, a međunarodni napori za provođenje primirja pokazali su se bezuspješnim.

Halifa Haftar sada je potpuno odbacio sporazum iz 2015 godine, koji su zaraćene strane potpisale pod okriljem UN-a u Maroku. Dogovor je doveo do formiranja vlade GNA za upravljanje procesom tranzicije u ratom razorenoj zemlji.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021