Modernizacija F-16: Nove sposobnosti turskog ratnog zrakoplovstva

Borbeni avion F-16V (Fotografija: Lockheed Martin)

Turska će naknadno modernizovati borbene avione F-16 kako bi im značajno produžila životni ciklus, izjavio je u nedjelju šef Predsjedništva odbrambene industrije (SSB) Ismail Demir

„Nastavljaju se strukturne nadogradnje aviona F-16 Block 30. U projektu se restruktuiraju 1.200-1.500 dijelova po zrakoplovu, a po potrebi se izvode radovi na popravci i zamjeni”, napisao je Ismail Demir na svom Twitter nalogu.

Demir je dodao da turska vojska projektom, za koji je zadužena kompanija TUSAŞ Engine Industries (TEI), želi povećati životni vijek trajanja aviona F-16 sa 8.000 na 12.000 sati.

https://twitter.com/IsmailDemirSSB/status/1355813146448056322

Prvi primjerci F-16 u inventaru turske vojske i modernizacija na varijante block 40 i block 50

U septembru 1983. godine turska vlada objavila je planove za kupovinu 132 F-16C i 24 F-16D u okviru programa Peace Onyx I, koji je bio dio američkog programa strane vojne prodaje (FMS).

Prvih osam aviona po narudžbi trebalo je biti izgrađeno u Fort Worthu, ali preostalih 148 aviona trebalo je biti montirano u samoj Turskoj od strane TUSAS Aerospace Industries (TAI).

Turk Hava Kuvvetleri (ili tursko ratno zrakoplovstvo) dobilo je prva dva F-16 blok 30, izgrađena od strane Lockheed Martina u martu 1987. godine i Turska je zvanično primila svoj prvi F-16D na svečanosti u Fort Worthu u julu 1987. godine.

TAI kompanija je također dobila ugovor za proizvodnju određenih dijelova za borbeni avion F-16. Također u to vrijeme su dobili ugovor za izgradnju 46 primjeraka F-16 blok 40 u C i D varijanti za egipatsku vojsku u okviru američkog programa Peace Vector IV.

Turske kompanije su kasnije također učestvovale u raznim modernizacijama ovih aviona, počevši od prve modernizacije block 30 na varijantu block 40, koja uključuje opremanja borbenih aviona GPS navigacionim sistemom, novim radarom APG-68, radarom za praćenje terena i šire.

Kasnije, kada je stigao paket modernizacije na varijantu block 50, turski F-16 su dobili nove radare APG-68 (V5), šifrovani-sigurni sistem glasovne komunikacije i brojna druga poboljšanja.

F-16 opremljen sa zrak-zrak raketama AIM-9 AIM-120 i protivradarskom raketom AGM-88 HARM

Također sa navedenim modernizacija block 40 i block 50, turski F-16 dobili su mogućnosti nošenja AiM-120 i AIM-7 Sparrow zrak-zrak raketa, kao i protivradarske rakete AGM-88 HARM.

Ovo je omogućilo turskim kompanijama da steknu ozbiljno i vrlo značajno iskustvo u pogledu montaže, održavanja i modernizacije ovih borbenih aviona.

Nova modernizacija F-16 i paket modernizacije “Özgür”

Novim modernizacijama su obuhvaćene najstarije varijante block 30 u inventaru turskog ratnog zrakoplovstva. Radi se o varijanti aviona kojima je životni vijek leta pri samom isteku.

Generalno, planirani životni vijek leta za avione F-16 iznosi 8000 sati, što će sa novom modernizacijom biti produženo na 12 000 sati. U prosjeku borbeni avioni koje koristi turska vojska godišnje lete oko 200 sati, što će im uz ovu modernizaciju i održavanje omogućiti dodatnih 20 godina leta.

Naravno, sa zamjenom potrošnih dijelova borbenog aviona, avion će i dalje nastaviti da leti ali potrebne su dodatne sistemske modernizacije.

Ovdje dolazi projekat sistemske modernizacije F-16 pod nazivom “Slobodan-Nezavisan” (turski: Özgür).

Radi se o vrlo ozbiljnoj i domaćoj sistemskoj modernizaciji aviona F-16 koju će provesti turske kompanije.

Sa ovom modernizacijom, turski F-16 će dobiti novi procesor i avioniku kao i domaći softver, unutrašnjost kokpita aviona će biti opremljena novim displej ekranom u boji. Avion će također biti opremljen novim sistemom za elektronsko ratovanje Spews ll, kao i domaćim IFF sistemom (Identification friend or foe).

Novi kokpit kojim će biti opremljeni turski F-16 u sklopu modernizacije “Özgür”

Međutim, najvažnija kompnenta domaće modernizacije je ugradnja AESA radara koji je razvijen od strane turskog ASELSANA, što će ozbiljno unaprijediti sposobnosti turskih borbenih aviona.

Pročitajte još

 

Sistemska modernizacija turskih kompanija je ekvivalent posljednjoj američkoj modernizaciji F-16 na block 70 varijantu ovog aviona.

Sa navedenim modernizacijama turska flota F-16 će biti u mogućnosti aktivno letjeti do 2040. godine, kada se očekuje da će na njihovo mjesto doći domaći borbeni avion TFX TAI.

Autor: F.T

Podijelite: