Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Modernizacija F-16: Nove sposobnosti turskog ratnog zrakoplovstva

Borbeni avion F-16V (Fotografija: Lockheed Martin)

Turska će naknadno modernizovati borbene avione F-16 kako bi im značajno produžila životni ciklus, izjavio je u nedjelju šef Predsjedništva odbrambene industrije (SSB) Ismail Demir

„Nastavljaju se strukturne nadogradnje aviona F-16 Block 30. U projektu se restruktuiraju 1.200-1.500 dijelova po zrakoplovu, a po potrebi se izvode radovi na popravci i zamjeni”, napisao je Ismail Demir na svom Twitter nalogu.

Demir je dodao da turska vojska projektom, za koji je zadužena kompanija TUSAŞ Engine Industries (TEI), želi povećati životni vijek trajanja aviona F-16 sa 8.000 na 12.000 sati.

https://twitter.com/IsmailDemirSSB/status/1355813146448056322

Prvi primjerci F-16 u inventaru turske vojske i modernizacija na varijante block 40 i block 50

U septembru 1983. godine turska vlada objavila je planove za kupovinu 132 F-16C i 24 F-16D u okviru programa Peace Onyx I, koji je bio dio američkog programa strane vojne prodaje (FMS).

Prvih osam aviona po narudžbi trebalo je biti izgrađeno u Fort Worthu, ali preostalih 148 aviona trebalo je biti montirano u samoj Turskoj od strane TUSAS Aerospace Industries (TAI).

Turk Hava Kuvvetleri (ili tursko ratno zrakoplovstvo) dobilo je prva dva F-16 blok 30, izgrađena od strane Lockheed Martina u martu 1987. godine i Turska je zvanično primila svoj prvi F-16D na svečanosti u Fort Worthu u julu 1987. godine.

TAI kompanija je također dobila ugovor za proizvodnju određenih dijelova za borbeni avion F-16. Također u to vrijeme su dobili ugovor za izgradnju 46 primjeraka F-16 blok 40 u C i D varijanti za egipatsku vojsku u okviru američkog programa Peace Vector IV.

Turske kompanije su kasnije također učestvovale u raznim modernizacijama ovih aviona, počevši od prve modernizacije block 30 na varijantu block 40, koja uključuje opremanja borbenih aviona GPS navigacionim sistemom, novim radarom APG-68, radarom za praćenje terena i šire.

Kasnije, kada je stigao paket modernizacije na varijantu block 50, turski F-16 su dobili nove radare APG-68 (V5), šifrovani-sigurni sistem glasovne komunikacije i brojna druga poboljšanja.

F-16 opremljen sa zrak-zrak raketama AIM-9 AIM-120 i protivradarskom raketom AGM-88 HARM

Također sa navedenim modernizacija block 40 i block 50, turski F-16 dobili su mogućnosti nošenja AiM-120 i AIM-7 Sparrow zrak-zrak raketa, kao i protivradarske rakete AGM-88 HARM.

Ovo je omogućilo turskim kompanijama da steknu ozbiljno i vrlo značajno iskustvo u pogledu montaže, održavanja i modernizacije ovih borbenih aviona.

Nova modernizacija F-16 i paket modernizacije “Özgür”

Novim modernizacijama su obuhvaćene najstarije varijante block 30 u inventaru turskog ratnog zrakoplovstva. Radi se o varijanti aviona kojima je životni vijek leta pri samom isteku.

Generalno, planirani životni vijek leta za avione F-16 iznosi 8000 sati, što će sa novom modernizacijom biti produženo na 12 000 sati. U prosjeku borbeni avioni koje koristi turska vojska godišnje lete oko 200 sati, što će im uz ovu modernizaciju i održavanje omogućiti dodatnih 20 godina leta.

Naravno, sa zamjenom potrošnih dijelova borbenog aviona, avion će i dalje nastaviti da leti ali potrebne su dodatne sistemske modernizacije.

Ovdje dolazi projekat sistemske modernizacije F-16 pod nazivom “Slobodan-Nezavisan” (turski: Özgür).

Radi se o vrlo ozbiljnoj i domaćoj sistemskoj modernizaciji aviona F-16 koju će provesti turske kompanije.

Sa ovom modernizacijom, turski F-16 će dobiti novi procesor i avioniku kao i domaći softver, unutrašnjost kokpita aviona će biti opremljena novim displej ekranom u boji. Avion će također biti opremljen novim sistemom za elektronsko ratovanje Spews ll, kao i domaćim IFF sistemom (Identification friend or foe).

Novi kokpit kojim će biti opremljeni turski F-16 u sklopu modernizacije “Özgür”

Međutim, najvažnija kompnenta domaće modernizacije je ugradnja AESA radara koji je razvijen od strane turskog ASELSANA, što će ozbiljno unaprijediti sposobnosti turskih borbenih aviona.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Sistemska modernizacija turskih kompanija je ekvivalent posljednjoj američkoj modernizaciji F-16 na block 70 varijantu ovog aviona.

Sa navedenim modernizacijama turska flota F-16 će biti u mogućnosti aktivno letjeti do 2040. godine, kada se očekuje da će na njihovo mjesto doći domaći borbeni avion TFX TAI.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021