Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Macron: Sloboda za afganistanske žene, ali ne i za francuske muslimanke

FOTO: Twitter

Može li postojati predanost Francuske prema afganistanskim ženama, dok je muslimankama zabranjeno nošenje marame u ovoj zemlji?


Pokušaji francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se izjasni u korist afganistanskih žena na internetu je ismijan i označen kao licemjeran, s obzirom na odnos prema muslimankama koje žive u Francuskoj.

U televizijskom govoru ranije ove sedmice Emmanuel Macron rekao je da “afganistanske žene imaju pravo živjeti u slobodi i dostojanstvu”.

Strogo i ekstremno talibansko tumačenje islama je u prošlosti prisiljavalo žene da nose hidžab i pokrivaju cijelo lice.

Međutim, neki ljudi tvrde da Francuska ima svoju politiku protiv muslimanskih žena, posebno onih koje odluče pokriti lice, što umanjuje njen moralni kredibilitet u izjašnjavanju protiv prakse talibana.

“Ovo mjesto gdje je ženama naređeno šta da obuku, a ako se ne povinuju, ne mogu studirati ili raditi, pa čak mogu biti i uhapšene … zove se Francuska”, napisao je jedan korisnik Twittera.

Još jedan korisnik na mreži također je reagirao na percipirani dvostruki standard u zabrinutosti Francuske prema Afganistankama: “Zapad brine o ženskom odijevanju u Afganistanu. U međuvremenu, Macron i Francuska mogu zabraniti muslimankama nošenje dužih suknji ili da pokrivaju glavu.”

Francuska je zabranila mladim djevojčicama da nose marame u školama od 2005. godine. Bilo je i pokušaja da se ženama sa maramama u Francuskoj zabrani da sa djecom dolaze u škole.

“Muslimankama čak nije dozvoljeno da žive u miru i dostojanstveno u Francuskoj. Macron bi trebao biti posljednja osoba koja će predavati Afganistanu o pravima žena”, napisala je jedna korisnica društvenih mreža nakon izjave francuskog predsjednika o afganistanskim ženama.

Iako se talibanski odnos prema ženama u prošlosti još uvijek ne može uporediti sa mogućnostima mnogih muslimana da studiraju i rade u Francuskoj, diskriminacija u zemlji dovela je do toga da su mnoge žene lišene brojnih prava.

Nedavno je najviši sud Evropske unije donio odluku da se muslimanke mogu otpustiti s posla jer su odbile skinuti maramu. Osim toga, sud je donio odluku da preduzeća mogu zabraniti nošenje marama ukoliko se štiti imidž preduzeća.

Francuska je također zabranila nošenje vela preko cijelog lica muslimankama na javnim mjestima, koje to vide kao dio svog vjerskog uvjerenja. Muslimanke u Francuskoj mogu se suočiti s novčanim kaznama, pa čak i zatvorom ako odluče nositi veo preko lica u javnosti.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021