Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Libijski rat nije gotov: Velika Britanija se uključuje u rat protiv Rusije

Britanski premijer Boris Johnson rukuje se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom tokom ceremonije dobrodošlice na samitu čelnika NATO-a u Watfordu, u Britaniji, 4. decembra 2019. (Fotografija: Reuters)

Od početka godine, Rusija je rasporedila nekoliko stotina novih plaćenika u Libiju, što nagovještava da libijski rat možda ni izbliza nije gotov

Ruska grupa Wagner priprema se poslati 300 sirijskih boraca iz Deir ez-Zora, kojeg kontrolira režim Bašara al-Assada, da se bore na strani libijskog pučističkog generala Halife Haftara, objavili su u ponedjeljak brojni svjetski mediji.

Grupa trenutno prolazi vojne obuke u Siriji i bit će poslana u istočnu Libiju, u grad Bengazi, krajem aprila ove godine.

Slanje pojačanja i novih grupa plaćenika u Libiju je još jedan pokazatelj da, uprkos međunarodnim naporima na postizanju trajnog primirja, Rusija i Haftar nisu odustali od svoje libijske agende.

Rusija je bila jedan od najvećih pristalica pučističkog generala, zajedno s Francuskom, Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) koji su također podržali Haftarovu ofanzivu na glavni grad Tripoli 2019. godine.

Međutim, sa ulaskom turskih snaga u Libiju, Haftarova ofanziva i ruske snage u Libiji su potpuno razbijene, i protjerane su na udaljenost gotovo 350 kilometara od glavnog grada.

Rusija, koja ne priznaje zvanično prisustvo svojih snaga u Libiji, nakon ovog poraza rasporedila je svoje borbene avione i brojne druge sisteme u Libiju.

Velika Britanija najavljuje uključivanje u libijski i ukrajinski sukob protiv Rusije

Iako posljednja posjeta Velikoj Britaniji od strane turskog ministra odbrane Hulusija Akara nije privukla dovoljnu pažnju medija, ona je i pored toga nagovještaj velikih promjena.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar pozira sa britanskim kolegom Benom Wallaceom i britanskom vojskom na nosaču aviona HMS Prince of Wales, 8. aprila 2021. (Fotografija: Twitter)


Ministar Akar je u Velikoj Britaniji dočekan uz posebne vojne počasti, i održao je zanimljive sastanke na poznatom institutu Chatham House i sa britanskim ministrom odbrane Benom Wallaceom.

Prije samog zvaničnog susreta, britanski Telegraph je citirao izjavu britanskog ministra odbrane kako je “Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo da se suoči s ruskom Wagner grupom u Libiji, nakon što je pokazala sposobnost da brzo promijeni tokove rata”, ističući da oni predstavljaju dio snaga Kremlja.

Iako su članice EU poput Francuske, Italije i Njemačke bile na različitim stranama po pitanju krize u Libiji, danas, sa dolaskom Bidenove administracije, uspostavile su potpuno koordinisanu politiku prema ovoj zemlji.

Koordinisana politika EU i SAD-a u Libiji u konačnici ugrožava interese ne samo Rusije, već i Turske ali i Velike Britanije, koja više nije članica EU bloka i nastoji voditi nezavisnu politiku širom Afrike i Bliskog istoka.

Zajednički interesi Velike Britanije i Turske

Zajednički politički front u Libiji koji su uspostavile Francuska, Njemačka, Italija i SAD ima sada za cilj eliminaciju legalnog turskog i ilegalnog ruskog vojnog prisustva iz ove zemlje.

Francuski predsjednik je prošlog mjeseca izjavio da “turske i ruske strane snage, kao i strani borci koje su oni ili drugi uvezli na libijsko tlo, moraju što prije otići.”

Britanski general Mark Carleton-Smith je prošlog mjeseca, u izjavi za medije, potvrdio da su britanske specijalne postrojbe poznate pod nazivom “Ranger brigade” već raspoređene u Libiji, na teritoriju pod kontrolom međunarodno priznate vlade i Turske, i da je njihov glavni zadatak prikupiti obavještajne podatke o ruskim paravojnim snagama kako bi izvršavali operacije sa ciljem njihovog neutralisanja.

Britanske specijalne snage (Fotografija: Royal Navy)

Velika Britanija je od samog napuštanja EU posvetila posebnu pažnju saradnji sa Turskom. To se ogleda u rastućoj sigurnosnoj i ekonomskoj saradnji.

Stoga nije teško pretpostaviti da posljednja posjeta turskog ministra odbrane Ujedinjenom Kraljevstvu možda nagovještava da Turska traži alternativnog partnera u Libiji, koji je bliži interesima Ankare, kako bi se politički suprostavila nastojanjima EU i SAD da legalno tursko vojno prisustvo u Libiji prikažu kao “nelegitimno”.

Britansko-Turska saradnja nije ograničena na Libiju, ona će u narednim mjesecima postati sve uočljivija i u Crnom moru i samoj Ukrajini.

Britansko ratno zrakoplovstvo objavilo je kako je započelo pripreme za raspoređivanje svojih borbenih aviona Eurofighter Typhoon u Rumuniju, kao i prateće logistike, kako bi ovog ljeta provodili operaciju zračnog patroliranja Crnim morem.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

U konačnici, interesi Velike Britanije i Turske su u regijama Afrike i Bliskog istoka puno bliži za razliku od interesa Rusije i Turske, koji su međusobno suprostavljeni.

Također, zajednički i koordinisani politički front EU i SAD-a neminovno će natjerati Veliku Britaniju i Tursku na bližu saradnju u nekoliko svjetskih regija, uključujući Crno more, Balkan, Afriku i Bliski istok, što se možda neće svidjeti Rusiji.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021