Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Libijska vojska pokrenula operaciju za oslobađanje Sirta i Jufre, UN im istovremeno produžio embargo na naoružanje

Libijski premijer Vlade Nacionalnog jedinstva (GNA) Libije, Fayez al-Sarraj tijekom konferencije za medije sa italijanskim premijerom Conteom na kraju sastanka u Rimu, Italija, 11. januar 2020

Cilj operacije je oslobađanje gradova na istoku i u središnjoj Libiji od Haftarovih milicija, međutim većina velikih država ne gleda blagonaklono na napredak libijske vojske

Libijska vojska pokrenula je u subotu vojnu operaciju za oslobađanje gradova u istočnoj i središnjoj Libiji od milicija pučističkog vojskovođe Halife Haftara.

U izjavi, zvaničnik libijske vojske Abdel-Hadi Dara izjavio je da operacija, kodnog naziva “Put pobjede”, ima za cilj oslobađanje gradova Sirta i Jufre i gradova Wadi Wishka, Buerat, Jarif i Qasr Abu Haid od Haftarovih snaga.

Rekao je da su u zračnim napadima pogodili dva vojna vozila koja su pripadala Haftarovim milicijama, južno od Wadi Wishke. Sa druge strane, glasnogovornik libijske vojske Muhamed Kanunu izjavio je da je naređeno da vladine snage napreduju prema Wadiju Wishki i Sirteu.

Rekao je da su libijske snagei zvele pet zračnih udara protiv Haftarovih milicija u okolici Sirta.
Libijska vojska u petak je oslobodila strateški grad Tarhunu, posljednje uporište Haftarovih snaga na zapadu Libije.

Međunarodno priznata vlada Libije pod stalnim je napadima od strane Haftarovih milicija od aprila 2019. godine, a u nasilju je ubijeno više od 2.000 ljudi.

Vlada je u martu mjesecu pokrenula operaciju “Oluja mira” za suzbijanje napada na glavni grad i nedavno je povratila strateške lokacije, uključujući zračnu bazu Al-Watiya i grad Tarhuna, što se smatra značajnim porazima Haftarovih milicija.

Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo je u petak jednogodišnje produženje embarga na dotok naoružjanja prema Libiji.

Odluka UN-a uključuje “niz ovlaštenja državama članicama za inspekciju plovila na otvorenom moru uz obalu Libije, za koje se sumnja da krše embargo na naoružanje”, navedeno je.

Međutim, s obzirom da embargo ne uključuje kontrolu zračnih i kopnenih puteva dotoka naoružanja Haftarovim milicijama, može se zaključiti kako ovaj embargo spriječava dotok naoružanja samo međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju.

Tačnije, može se naslutiti kako je cilj embarga zaustavljanje i spriječavanje pomoći koju libijska vlada pomorskim putem dobiva od Turske.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021