Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Koji su geopolitičke posljedice američkih i evropskih sankcija protiv Kine?

Predsjednici Rusije i Kine (Fotografija: kremlin.ru)

Američke sankcije eskalirat će globalnu konkurenciju između Vašingtona i Pekinga, tjerajući Kinu da razvije bolje odnose s američkim neprijateljima

Sjedinjene Države su ove sedmice objavile novi krug sankcija protiv Kine kao odgovor na kršenje ljudskih prava u državi protiv Ujgurske populacije u Sinđijangu.

Stručnjaci smatraju da sankcije često pogoršaju situaciju i obično ne dovode do promjene politike ili režima u zemljama nad kojima se primjenjuju. Kada je u pitanju Kina, nema naznaka da će situacija biti drugačija.

„Ako je ciljana država velika zemlja koja ima vrlo snažnog vođu i nema unutrašnje političko neslaganje ili sukob, tada, u tim okolnostima, malo je vjerovatno da će sankcije proizvesti promjenu režima. Vrlo je malo slučajeva da se u takvim slučajevima dogodila promjena režima ”, rekao je Gary Hufbauer, bivši najviši zvaničnik američkog Ministarstva finansija i jedan od vodećih stručnjaka za američke sankcije.

Čini se da se Kina vrlo dobro uklapa u Hufbauerovu konstataciju. To je velika zemlja, ima snažnog vođu Si Đi Pinga i vrlo je ograničena unutrašnja neslaganja.

“Sankcije protiv Rusije ili Kine nisu nimalo promijenile političku situaciju, pored svega. Dakle, to su dvije krajnosti ”, dodao je Hufbauer, tokom prethodnog intervjua za TRT World.

Osim Kine, SAD su uvele sankcije i protiv Rusije. Predsjednik Biden obećao je da će moćni ruski posthladnoratovski predsjednik Vladimir Putin “platiti cijenu” za navodno miješanje u američke izbore 2020. godine.

Kineski ratni brodovi na kraju zajedničke vježbe s ruskom ratnom mornaricom 2016. godine (Fotografija: Xinhua)

No, istovremeno će američke sankcije definitivno imati utjecaja na rastuću kinesku ekonomiju, prisiljavajući Peking da pronađe druge partnere, poput Irana i Venecuele, koji bi osigurali političku i financijsku stabilnost kod kuće.

Moguće partnerstvo Kine sa ovim državama moglo bi također dovesti u opasnost napore Bidenove vlade za pomirenje s Teheranom i Karakasom. Za vrijeme predsjedavanja Trumpa, američki odnosi s Iranom i Venecuelom su se pogoršali – Biden će se truditi da ih poboljša.

Sankcije Vašingtona također će dovesti Kinu u sukob s EU, trgovinskim partnerom Kine. Peking je potpisao sporazum o pristupu tržištu s Briselom, ali sa američkim sankcijama protiv Kine Evropski parlament mogao bi doći u veliku nedoumicu po pitanju ratificiranja tog sporazuma.

Rusko-kineska osovina

Američke sankcije mogle bi na kraju ojačati stari kinesko-ruski savez kao u periodu Hladnog rata. Za vrijeme predsjedavanja američkog predsjednika Niksona 1970-ih, Vašington je počeo razvijati politiku zbližavanja s Pekingom kako bi razdvojio dvije sile i oslabio komunistički blok.

Niksonova strategija je uspjela jer se Kina polako zagrijavala za razvoj dobrih odnosa sa SAD-om. Nakon Hladnog rata, kineska komunistička partija sve je više prihvatala kapitalizam, ali zatezajući odnose između Pekinga i Vašingtona.

Tijekom posjete Kini u ponedjeljak, Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, pozvao se na stari antiimperijalistički sentiment, rekavši da i Peking i Moskva rade na odbrani interesa čovječanstva – protiv Zapada.

“Ove objektivne događaje, koji vode ka stvaranju istinski multipolarnog i demokratskog svijeta, nažalost ometaju zapadne zemlje, posebno Sjedinjene Države”, požalio se ruski ministar vanjskih poslova alaudirajući na američke sankcije.

“Moramo se odmaknuti od upotrebe međunarodnih sistema plaćanja koji su pod kontrolom Zapada”, dodao je Lavrov, misleći na globalni finansijski sistem koji predvodi Vašington i hegemoniju dolara.

Također je signalizirao da Kina i Rusija pokušavaju razviti alternativni valutni sistem i tehnološki savez kako bi neutralizirale posljedice zapadnih sankcija.

Osim ekonomskog zbližavanja, čini se da dvije sile uspostavljaju i neku vrstu vojne osovine u “alarmantnijoj perspektivi” za Vašington i njegove saveznike, provodeći zajedničke vojne operacije u sjeveroistočnoj Aziji 2019. godine, prema mišljenju Aleksandra Gabueva, višeg saradnika u Moskovskom centru Carnegie.

“Sljedeći korak mogao bi biti stvaranje dubljeg sigurnosnog partnerstva koje bi sve više podsjećalo na vojni savez”, napisao je Gabuev u decembru.

Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj

Američke sankcije protiv Kine jačaju i političku i ekonomsku saradnju među anti-američkim silama poput Venezuele, Irana, Rusije i Kine.

“Američke sankcije gurnule su Iran i Venecuelu u raširene ruke Kine”, napisao je na Twitteru Steve Hanke, američki ekonomista sa Univerziteta John Hopkins.

Nakon sankcija, Kina je počela uvoziti velike količine nafte iz Irana. Peking je također povećao uvoz nafte iz Venezuele. Oba događaja također bi mogla spriječiti administraciju Bidena da otvori novo poglavlje s dvije nacije, s kojima su se odnosi pogoršali za vrijeme prethodne Trumpove vlade.

“Ako dnevno proda milion barela po trenutnim cijenama, Iran nema poticaj za pregovore”, izjavila je Sara Vakhshouri, predsjednica SVB Energy International sa sjedištem u Vašingtonu i stručnjak za iransku naftnu industriju, navodi Wall Street Journal.

“Sankcije su kontraproduktivne i za gubitnike”, rekao je Hanke.

Investicioni sporazum između EU i Kine

Još jedan globalni učinak američkih sankcija protiv Kine mogao bi biti krah dugo pregovaranog sporazuma o pristupu tržištu između EU i Kine, koji predlaže uklanjanje nekih kineskih trgovinskih prepreka kompanijama iz EU-a u industrijama poput automobilskog sektora, računarske tehnologije, privatne zdravstvene zaštite i pomoćnih usluga.

Očekuje se da će sporazum ratificirati Evropski parlament početkom 2022. godine, ali poput Vašingtona, i Brisel je ove sedmice uveo sankcije četvorici kineskih zvaničnika zbog njihove navodne umiješanosti u represiju nad Ujgurima, što je izazvalo odmazdu iz Pekinga.

Vašington je već pokazao svoje nezadovoljstvo Sveobuhvatnim sporazumom o investicijama (CAI) između EU i Kine, smatrajući ga kao kinesku diplomatsku pobjedu kojom se nastoje izazvati sve veće podjele između EU i SAD-a.

Pod eskalacijom napetosti između SAD-a i Kine, izgledi za ratifikaciju CAI sporazuma u velikoj su mjeri povezani s tim kamo će se kretati zapadno-kineski politički spor, prema mišljenju Valdisa Dombrovskisa, povjerenika EU za trgovinu.

„Kineske uzvratne sankcije su za žaljenje i neprihvatljive. Izgledi za ratifikaciju CAI ovisit će o razvoju situacije” – rekao je Dombrovskis.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Dogovor između EU i Kine smatran je „velikim korakom“ kojim se usmjeravaju budući odnosi između dvije političke sile.

“Ali naša trgovinska i ekonomska agenda u svojoj srži sadrži evropske vrijednosti: ostvarivanje našeg ekonomskog interesa ide paralelno s zalaganjem za naše vrijednosti, uključujući i sankcije tamo gdje je to potrebno”, dodao je Dombrovskis.

Izvor: TRT World

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021