Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Koje rakete posjeduju palestinske grupe u svom arsenalu koje koriste protiv Izraela?

Pripadnici al-Qassam brigade, naoružanog krila pokreta Hamas, prikazuju domaće rakete Qassam tokom antiizraelske vojne parade 21. augusta 2016. godine u južnom pojasu Gaze. (Foto: Abed Rahim Khatib / Flash90)

Većina raketa u arsenalima grupa iz Gaze postoji od izraelske operacije “Protective Edge” iz 2014. godine, ali neke su prvi put izašle na vidjelo 2019. godine


Dok Izrael i Gaza eskaliraju sukobe do neizvjesnog ishoda, Izrael se mora suočavati sa nekoliko vrsta raketnih prijetnji u raketnim arsenalima grupa poput Hamasa i Palestinskog Islamskog džihada.

Nekada su palestinske grupe morale dobivati ​​rakete i materijal direktno iz Irana ili drugih stranih saveznika, koji su se krijumčarili morem ili preko granice Sinaja-Gaze. Međutim, već nekoliko godina obje grupe koriste dugogodišnje iskustvo s iranskim i drugim raketama kako bi razvile svoje verzije.

Većina raketa u arsenalu grupa iz Gaze postoji od izraelske operacije Protective Edge iz 2014. godine. Ali neke su prvi put izašle na vidjelo 2019. godine, dok se druge rakete kratkog dometa nalaze se u posjedu ovih grupa od 2001. godine.

Dometi palestinskih raketa (Ilustracija: Haaretz)


Izraelske obavještajne procjene – zasnovane na komadima raketa koje su prethodno ispaljene na Izrael ili raketama koje je izraelska vojska zarobila na moru na putu za Gazu – su da Hamas ima desetine raketa dometa 100-160 km, koje mogu dosegnuti veći dio Izraela, čak do Haife i dalje na sjever.
Ove rakete uključuju varijante R-160, M-302D i M302-B.

Grupa Palestinski Islamski džihad također može imati vrlo mali broj raketa Buraq-100, čiji je domet veći od 100 km. Hamas također može imati na stotine raketa sa dometima između 70-80 km, koje imaju domet da pogode tri kritična cilja: Tel Aviv i gradove u njegovom koridoru, aerodrom Ben-Gurion i Jerusalem. To bi uključivalo rakete J-80, M-75, Fajr-5 i drugu generaciju M-75.

Za grupu Palestinski islamski džihad se pretpostavlja da ima mnogo manji broj raketa Buraq-70, koje imaju sličan domet. Sljedeći nivo za Hamas su rakete Fajr-3 i Sejjil-55, koje imaju domet do velikih gradova na obali i u centru, uključujući Rishon Lezion, Rehovot i Beit Shemesh. Ispod ove tačke količine raketa kratkog dometa, koje posjeduju Hamas i Palestinski Islamski džihad, idu prema gore.

Izraelska obavještajna služba procjenjuje da većina Hamasovog arsenala od 5000 do 6000 raketa može pogoditi negdje između 40-55 kilometara u dubinu izraelskog teritorija.

Različite verzije rakete Grad mogu dosegnuti do gradova Beershebe i Ashdoda na jugu Izraela.
Rakete Badr-3 koje koristi grupa Palestinski Islamski džihad imaju sličan domet.

Na udaljenost od oko 10 km, različite verzije rakete Qassam mogu dosegnuti do Aškelona i cijelog koridora Gaze. Hamas također ima širok spektar minobacača koji mogu dosegnuti do izraelskih sela duž granice s Gazom.

Razlika u Hamasovom velikom obimu raketa kratkog dometa u odnosu na njegov mali broj raketa dugog dometa je razlog zašto se izvještaji o velikim količinama raketa i dalje usredotočuju na Ašdod, ​​Aškelon i koridor Gaze. Izvještaji o raketama ispaljenim na udaljenija mjesta, uključujući Jerusalem i Tel Aviv, od 2014. godine do trenutne krize uglavnom se odnose na vrlo mali obim raketa.

Vjeruje se da Hamas ima daleko više raketa dugog dometa od Palestinskog Islamskog džihada. Procjenjuje se da posjeduju čak 8.000 raketa kratkog dometa, što predstavlja ozbiljnu vatrenu moć koja može ugroziti izraelska pogranična naselja sa Gazom.

Procjenjuje se da Hamas ima borbenu silu od blizu 40 000 ljudi, dok se vjeruje da je borbena snaga Palestinskog Islamskog džihada najmanje 9 000 boraca.

Izvor: Jerusalem Post

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021