Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Ko se krije iza špijunaže turskih odbrambenih kompanija?

Turski predsjednik Erdogan, lijevo, i ministar odbrane Hulusi Akar za vrijeme posjete Međunarodnom sajmu odbrambene industrije 2019. godine u Istanbulu

Nacionalna obavještajna organizacija (MIT) i policijske jedinice Ankare proveli opsežnu akciju protiv grupe koja se sumnjiči za špijunažu unutar odbrambenih kompanija u Turskoj

U policijskoj akciji u Turskoj privedeno je šest osoba, uključujući bivšeg uposlenika državne službe, koji se sumnjiče da su informacije o projektima turske odbrambene industrije prenijeli stranim kompanijama.

U saopćenju Tužilaštva u Ankari navodi se da su pomenute osobe privedene pod optužbom da su projekte Ureda za odbrambenu industriju Turske (SSB) prenijeli zvaničnicima stranih firmi, a zauzvrat su dobili finansijske garancije.

Navodi se da su Nacionalna obavještajna organizacija (MIT) i policijske jedinice Ankare proveli opsežnu akciju protiv grupe za koju je utvrđeno da je uključena u ilegalne radnje u odbrambenoj industriji u Turskoj.

U akciji je privedeno ukupno šest osoba, od kojih je jedan bivši uposlenik Ureda za odbrambenu industriju Turske.

“Koordiniranim aktivnostima MIT-a i policijske uprave Ankare tokom cijele godine utvrđeno je da su službenici SSB-a prenijeli informacije o tenderu, projektu, nabavci i troškovima, odnosno cijenama, kompaniji koja zastupa drugu stranu kompaniju koja djeluje u sektoru odbrambene industrije, a zauzvrat su dobili finansijsku garanciju. Utvrđeno je da su podijelili gore navedene podatke sa kompanijama koje su predstavljale stranu kompaniju koja je ostvarila prednost na tenderima i projektima”, navodi se.

U okviru policijske akcije tokom pretresa domova i radnih mjesta osumnjičenih zaplijenjena je velika količina stranih valuta, kao i digitalni materijal osumnjičenih.

Zašto su turske odbrambene kompanije na meti unutrašnjih i vanjskih faktora?

Glavnu strukturu oružanih snaga bilo koje države čini njena vojna industrija i sistemi koje ta industrija proizvodi.

Kada država nije u stanju da proizvede ove sisteme, oni se obično nabavljaju izvana, čim određena država preuzima brojne rizike počevši od potencijalnog embarga, kašnjenja u isporukama rezervnih dijelova ili održavanju nabavljenih sistema.

Međutim, ukoliko određena država krene u sopstveni razvoj ovih sistema, protivničke i konkurentske države čine sve da to prate, potencijalno legalnim načinima poput medijskih izvora ali ilegalnih poput špijunaže.

U ovim situacijama konkurentske ili neprijateljske države po mogućnosti nastoje da kontrolišu ili eventualno na određeni način sabotiraju taj napredak u razvoju tehnologije.

Kada je riječ o turskoj odbrambenoj industriji i njenoj vrijednosti, radi se o projektima koji dosežu vrijednost u iznosu od stotinu milijardi dolara koji privlače pažnju cijelog svijeta.

Dok strani faktori nastoje na razne načine doći do povjerljivih informacija iz turskih tehnoloških kompanija, domaća nacionalna obavještajna služba (MIT) nadzire i vrši procjene potencijalnih mogućnosti curenja povjerljivih informacija.

Zanimljive informacije izašle su na vidjelo tokom posljednje operacije protiv “špijunaže i primanja mita” u predsjedništvu odbrambene industrije (SSB)

Ispostavilo se da je jedan od uhapšenih u operaciji turske policije i obavještajne službe MIT, Emre Alp Durmaz, sin Mehmet Durmaza koji je u prošlosti bio veza za nabavku izraelskih bespilotnih letjelica Heron za tursku vojsku. Informacije je potvrdio i objavio list Yeni Safak, koji je blizak vladi.

Ime Mehmeta Durmaza spominjalo se i tokom procesa modernizacije izraelskih tenkova M60, koje koristi turska vojska. U razdoblju vlade Bülent Ecevita posao modernizacije 170 tenkova dobila je izraelska kompanija IMI, koju predstavlja Durmaz.

Izraelska bespilotna letjelica Heron

Emre Alp Durmaz posjeduje istovremeno državljanstvo Velike Britanije, i važi za predstavnika dvije izraelske tehnološke kompanije koje su prisutne u Turskoj.

Radi se o kompanijama İsrael Aerospace Industries (IMI) i İsrael Aircraft Industry (IAI).

Otkrivanja i hapšenja ovih pojedinaca, povezanih sa špijunažom i podmićivanjima, nose sa sobom ozbiljnu zabrinutost da su povjerljive informacije turske odbrambene industrije već mogle doći u izraelske ruke.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021