Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Kina se priprema za ulazak u Afganistan sa inicijativom “Pojas i put” vrijednom 62 milijarde dolara, Indija negoduje

Indijski premijer Narendra Modi i kineski predsjednik Xi Jinping (Foto: Kremlin.ru)

Talibani Kinu smatraju “prijateljem” Afganistana i nadaju se da će razgovarati s Pekingom o ulaganju u radove na rekonstrukciji “što je prije moguće”, navodi se u izjavi Suhaila Shaheena, glasnogovornika grupe.


Suhail je u jednom intervjuu izjavio da talibani sada kontroliraju 85 posto zemlje i da će osigurati sigurnost kineskih investitora i radnika ako se vrate.

„Pozdravljamo ih. Ako imaju ulaganja, naravno, osiguravamo njihovu sigurnost. Njihova sigurnost je vrlo važna za nas ”, rekao je glasnogovornik talibana telefonom, izvještava South China Morning Post.

Dok se Sjedinjene Države pripremaju za povlačenje iz Afganistana, Kina se priprema za ulazak i popunjavanje praznine koju su ostavile odlazeće američke i NATO trupe, izvijestio je The Daily Beast.

Kineska inicijativa Pojas i put (BRI)

Sa svojom inicijativom Pojas i put (BRI), Kina je spremna da ekskluzivno uđe u post-američki Afganistan. Prema izvještajima, vlasti u Kabulu pojačavaju svoje kontakte s Kinom kako bi se priključile kinesko-pakistanskom ekonomskom koridoru (CPEC) vrijednom 62 milijarde dolara.

Prema međunarodnim medijima, projekat uključuje izgradnju autoputeva, željezničkih pruga i energetskih cjevovoda između Pakistana i Kine – do Afganistana.

Američke trupe napustile su glavnu i posljednju američku vojnu bazu u Afganistanu u petak, i dok je prethodni datum povlačenja bio zakazan za 11. septembar, sigurnosni zvaničnici potvrdili su britanskim medijima da je većina trupa povučena do 4. jula.

Jedan od specifičnih projekata na stolu, prema riječima drugog izvora koji je bio upoznat s razgovorima između Pekinga i Kabula, je izgradnja glavne ceste između Afganistana i pakistanskog sjeverozapadnog grada Pešavara, što bi Kina mogla podržati. “Postoji diskusija o autocesti Pešavar-Kabul između vlasti u Kabulu i Pekingu,” potvrdio je jedan izvor za Daily Beast, pod uvjetom da ostane anoniman. “Povezivanje Kabula s Pešavarom cestom znači formalno pridruživanje Afganistana CPEC-u (Pakistansko-kineskom ekonomskom koridoru).”

Drugim riječima, afganistanska vlada dočekuje Kinu odmah nakon oproštaja od Amerikanaca

Kina već dugo želi proširiti svoju Inicijativu Pojas i put (BRI) na Afganistan i moli Kabul da to učine već najmanje deceniju. Međutim, proamerička afganistanska vlada oklijevala je pridružiti se inicijativi zbog straha od negodovanja Vašingtona.

“Posljednjih nekoliko godina postoji kontinuirani kontakt između afganistanske vlade i Kineza, ali to je SAD učinilo sumnjičavim prema vladi predsjednika Ashrafa Ghanija”, tvrdi jedan od izvora za Daily Beast. Dodao je da su se sada pregovori sa Pekingom “intenzivirali”, kako američke snage odlaze, a “Ghani treba saveznika s resursima, snagom i sposobnošću da pruži vojnu podršku njegovoj vladi.”

Nakon najave američkog predsjednika Bidena o planovima za povlačenje svih američkih snaga do 11. septembra, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian potvrdio je prošlog mjeseca da Kina zaista razgovara s trećim stranama, uključujući Afganistan, o širenju ekonomskog koridora sa Pakistanom.

Kina namjerava povezati Aziju s Afrikom i Evropom kopnenim i pomorskim mrežama koje uključuju 60 zemalja, kao dio svoje “Pojas i put” strategije. Strategija ne bi samo promovirala međuregionalnu povezanost, već bi povećala i kineski globalni utjecaj sa investicijama od 4 biliona dolara. Zbog svog položaja, Afganistan može pružiti Kini stratešku bazu za širenje svog utjecaja širom svijeta, idealno smještenu da služi kao trgovački centar koje povezuje Bliski Istok, Centralnu Aziju i Evropu.

Prema izvještajima iz medija, viši zvaničnik afganistanskog ministarstva vanjskih poslova je potvrdio da su se kineski zvaničnici prije otprilike pet godina sastali s afganistanskim ministrom vanjskih poslova Salahuddinom Rabbanijem, kako bi razgovarali o širenju CPEC-a i BRI-a.

Ministar je bio zaintrigiran – sve dok se indijski ambasador nije usprotivio nagodbi. Prema tvrdnjama izvora, indijski ambasador u Afganistanu obratio se američkom ambasadoru u Kabulu, kako bi izrazio svoju zabrinutost. Konačno, američki ambasador je navodno vršio pritisak na Rabbanija da se povuče iz daljnjih razgovora CPEC-a s Kinezima.

U drugom slučaju, „emotivni diplomata otvoreno je optužio predsjednika Ghanija da se priklonio Kinezima i ponudio im afganistanske resurse“, izjavio je jedan izvor za The Daily Beast, a projekt je zaustavljen nakon toga.

Međutim, u svjetlu američkog povlačenja, Peking bi mogao biti u dobroj poziciji da nastavi tamo gdje su stali i nagovori Kabul da se pridruži inicijativi Pojas i put, pogotovo ako američko povlačenje rezultira uspostavljanjem talibanskog režima. Kineski zvaničnici navodno su u redovnom kontaktu s predstavnicima Talibana otkako je Trumpova administracija u februaru potpisala mirovni sporazum s militantnom grupom.

„Talibani Kinezima sigurno nude jedinstvenijeg partnera. Ali druge zemlje u regionu pokušavaju okupiti vojne lidere i razmišljaju o otporu, a ne o miru s talibanima,” izjavio je izvor za Daily Beast.

Kina je pokrenula neke strateške projekte u Afganistanu kao dio svoje domaće strategije, uključujući izgradnju aerodroma Taxkorgan na platou Pamirs, na sjeverozapadu autonomne regije Xinjiang, koja dijeli granicu s Afganistanom. Kina je također izgradila i upravlja lukom Gwadar u pakistanskom Baločistanu, u provinciji koja se graniči sa Afganistanom. Taxkorgan i Gwadar razvijaju se kao dio CPEC-a.

Kao strateški partner Kine, Pakistan bi mogao odigrati značajnu ulogu. “Mislim da bi Kina mogla postići veći uspjeh od SAD-a u Afganistanu s obzirom na njene bliske veze s Pakistanom i ogromnu polugu nad njim”, smatra Sudha Ramachandran, indijska sigurnosna analitičarka, prenosi Daily Beast. “Kina želi osigurati da nestabilnost u Afganistanu ne utječe negativno na BRI i želi potaknuti Afganistan da se pridruži CPEC ili BRI.”

Kina zaista želi da proširi svoju inicijativu za Pojas i put na Afganistan. Peking je otišao toliko daleko da je talibanima ponudio milijarde dolara infrastrukturnih i energetskih projekata u zamjenu za mir u Afganistanu.

Nema sumnje da će strateška infrastrukturalna pozicija u Taxkorganu, Wakhanu i Gwadaru ojačati kinesku logističku infrastrukturu, pomažući zemlji u postizanju njezinih dugoročnih ekonomskih i sigurnosnih ciljeva u regiji. S druge strane, ovo je možda jedini način da se postigne mir u post-američkom Afganistanu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021